Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En fråga om ansvar

Annons
En del EU-motståndare hävdar inte sällan att förslaget till EU-konstitution skulle försvaga den svenska riksdagen. Bortsett från att detta är fel i sak, uppstår en uppenbar paradox när socialdemokrater med detta synsätt vill ha en folkomröstning i frågan då duger plötsligt inte nyss nämnda parlament och den representativa demokratin.
En folkomröstning kunde förvisso bidra till något slags folkbildning i konstitutionsfrågan men detta är också det enda sakargumentet av någon dignitet. För ST är ställningstagandets tyngd viktigare. Det skall helt enkelt gå att utkräva politiskt ansvar efter viktiga beslut. Riksdagens partier och ytterst vår regering kan därför ställas till svars för den förda politiken. Vi vill inte ännu än gång se svenska politiker smita ifrån sitt ansvar som skedde i frågan om den gemensamma valutan. Eller för den delen folkomröstningen om kärnkraft, ett val vars resultat har manipulerats i 25 års tid.
Det går att nämligen alldeles utmärkt att välja en ny riksdag vart fjärde år, men det ter sig bekymmersammare att ställa krav på ett folkligt ansvarstagande i en enskild fråga. Särskilt illa för demokratin blir det om valdeltagandet i en folkomröstning blir lågt och samtidigt jämt alldeles oavsett utgången.
Den som säger sig vilja ha en folkomröstning bör också, i ärlighetens namn, tala om vad ett ja respektive nej innebär. Ja till en konstitution. Eller ett nej och därmed ja till alla de tusentals textsidor dokument som har skapats från och med Romfördraget 1958 och fram till och med Nicefördraget 2000.
Bortsett från märkliga föreställningar om att en folkomröstning är den högsta formen av demokrati, vad har egentligen hänt under tiden för vårt EU-inträde och fram till dags dato? Vad skulle ha skett som får människor att anse att det politiska systemet nu inte längre är kompetent nog att hantera just EU-frågor? Svaret är: ingenting.
Konstitutionen flyttar inte mer makt till Bryssel, EU får inga nya ansvarsområden. Tvärt om ökar regeringens och riksdagens inflytande över vad som skall beslutas på europeisk nivå, respektive mellanstatligt och nationellt. Unionen skulle bli effektivare med klara och definierade kompetensområden, begripliga och tydligare för allt fler EU-medborgare. Men det är klart, detta vore en olycklig utveckling för de som inte alls vill delta i Europasamarbetet.


\"Detta vore en olycklig utveckling för de som inte alls vill delta i Europasamarbetet

Mer läsning

Annons