Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En glassig budget?

Annons
Halleluja. I går rodde regeringen och samarbetspartierna budgeten i hamn. Det blev en dyrköpt och expansiv budget - ungefär som vanligt. Men, ärligt talat, det visste vi väl alla redan på förhand? Det hade faktiskt kunnat bli ännu värre. De allra värsta valfläsksexcesserna tycks ha uteblivit, även om student- och pensionärsrösterna nu tydligen skall köpas.
Det mest anmärkningsvärda är att partierna trots femton budgetar tillsammans inte lyckats prestera särskilt många långsiktiga satsningar för ett bättre företagande. Det är uppenbart att det är tre partier som alla drar åt olika håll och som i brist på andra samarbetspartners inser att man måste försöka komma överens. Någon gemensam vision om vad man vill och vart man vill styra den svenska skutan tycks inte finnas. Därför blir den nuvarande majoritetens budgetar alltid ett mischmasch av olika särintressens utgifter.
Det naturliga vore att man i en högkonjunktur försökte bygga upp hållbara lösningar som gör att den lågkonjunktur som oundvikligen infinner sig inte kommer att innebära massarbetslöshet och ekonomisk depression. Att regeringen nu på höjden av en högkonjunktur fortfarande måste förlita sig på tidsbestämda och temporära plusjobb för att lyckas hyfsa till arbetslöshetsstatistiken är högst beklämmande.
Vad som behövs är strukturella förändringar där det lönar sig mer att arbeta, blir billigare och enklare att anställa personal och förenklade regler för att starta och driva företag. Många till och med människor på vänsterkanten tycks vara överens om att det är i små och medelstora företag som de flesta nya jobben kommer att växa fram de kommande åren. Visst finns det en och annan vänsterpartist som på allvar tror att arbetslösheten bäst bekämpas genom massanställningar i den offentliga sektorn men de är få och blir allt färre. Men trots att denna kunskap tycks vara tämligen utbredd verkar det ändå påtagligt svårt att driva en politik som gynnar just företagande.
Uppenbarligen lever den fördomsfulla bilden av företagaren som en fifflare som suger ut sina anställda och skrattar hela vägen till banken kvar. Trots att egenföretagare har ett betydligt sämre skyddsnät än anställda och många småföretagare arbetar åtskilliga timmar oavlönad övertid varje vecka för att få det hela att gå ihop.
Företagande är inte så glamouröst, men ack så viktigt för vårt framtida välstånd. Det vore bra om också regeringen insåg detta.

\"Ett mischmasch av olika särintressens utgifter.

Mer läsning

Annons