Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En gordisk knut

/

Annons
Under hela gårdagen gick rykten. Genombrott i budgetförhandlingarna var att vänta hette det först. Läget är låst blev nästa budskap. När detta skrivs pågår förhandlingarna fortfarande och om en lösning är nära förestående eller inte är svårt att avgöra. Klart är att det blir vanskligt för statsminister Göran Persson att framföra sin regeringsförklaring i dag under riksdagens högtidliga öppnande om man inte har en överenskommelse om budgeten. Lika klart är att regeringen och stödpartierna är mer oeniga än någonsin.
Det sägs vara det faktum att främst miljöpartiet drivit kravet på en allmän flyktingamnesti mycket hårt har varit budgetförhandlingarnas gordiska knut. Åsiktskillnaderna tycks vara mycket stora så någon enkel lösning av modell Alexanderhugg är knappast att vänta. Snarare lär det bli en kompromiss där ingen part lär bli riktigt nöjd. Den blocköverskridande inhumanitetens axel mellan socialdemokrater och moderater tycks vara svår för regeringen att överge. Samtidigt hedrar det mp att partiet driver flyktingarnas sak. Vänsterpartiet å sin sida krälar som vanligt vid maktens fötter och överger sin ståndpunkt.
De senaste ryktena när detta skrivs är att man har enats om en amnesti för de flyktingar som fått avslag på sin begäran om uppehållstillstånd men där man inte kan verkställa beslutet. Till exempel i fall där den sökande riskerar att avrättas i hemlandet. Och enligt TT har regeringen också gått stödpartierna till mötes vad de gäller de apatiska flyktingbarnen. Men detta är ännu inte bekräftat.
Denna budgetförhandling visar med all önskvärd tydlighet på nackdelarna med en minoritetsregering av den typ vi har i dag. En regering som tillsammans lagt fram en regeringsförklaring och som samarbetar i alla frågor skulle ha lättare att komma överens. Som det är i dag hävdar regeringen att frågan om flyktingamnesti inte hör hemma i budgeten medan de röda och de gröna menar att det gör just det.
En intressant fråga är hur Göran Persson skulle hantera ännu en svag seger vid nästa års val. Det är inte omöjligt att tänka sig att de två stödpartierna då kan komma att ingå i regeringen. Det nervösa springande som präglat regeringspolitiken de senaste dagarna skulle då bli en åretruntaktivitet i Rosenbad. En enig borgerlig allians eller ett spretande vänsteralternativ, det är vad som står emot varandra. Det är väl värt att ha i åtanke när man väljer sida i nästa års val.

Mer läsning

Annons