Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En hållbar fred

/

Annons
Israels nya premiärminister kommer att heta Ehud Olmert, det står klart efter tisdagens parlamentsval. Olmerts, som redan innan valet var tillförordnad premiärminister, parti Kadima blev största parti i Knesset, det israeliska parlamentet. Arbetarpartiet gjorde också ett bättre val än väntat och blev Knessets näst största parti. Mest glädjande är att den extrema högern trots vissa framgångar marginaliserats i israelisk politik.
I dagsläget ser det ut som att den tidigare palestinske presidenten Mahmoud Abbas kan bli en medlare mellan Hamas och den israeliska regeringen. Dock står de två parterna väldigt långt ifrån varandra Hamas erkänner inte ens Israels rätt att existera och Israels linje har länge förståeligt nog varit att det är omöjligt att förhandla med organisationer vars slutmål är att utplåna Israel.
Dagbladets politiske redaktör Svante Säwén skrev i går att det inte är självklart att Hamas måste erkänna Israels rätt att existera innan förhandlingar kan påbörjas. Han beskrev också ett erkännande av Israel som en "stor eftergift". Det är en märklig inställning. Förhandlingar måste inledas från en position där båda parter erkänner varandras rätt att existera detta är en förutsättning för förhandlingar, inte ett mål i sig. Förhandlingarna bör sedan handla om vilka gränser som bör gälla, hur tillbakadragandet av israeliska trupper från ockuperad mark etcetera skall gå till.
Detta insåg Mahmoud Abbas och Fatahrörelsen under hans ledning. Därför var förutsättningarna för en konstruktiv dialog bättre innan Hamas vann det palestinska valet tidigare i år. Ehud Olmert har talat om att fortsätta den väg som Ariel Sharon inledde, nämligen att ensidigt dra sig tillbaka från delar av den ockuperade Västbanken och starkare befästa de delar man anser tillhöra Israel. Risken med detta är att det inte långsiktigt och hållbart löser den underliggande konflikten mellan israeler och palestinier.
En fred som inte accepteras av konfliktens båda parter kommer heller inte att bli bestående. Därför är förhandlingar den enda framkommliga vägen, men detta kräver att både israeler och palestinier bjuder till.

Mer läsning

Annons