Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En höna av en fjäder

Annons
Samtidigt som de etablerade partierna pratar sig hesa om ersättningsnivåerna och man undrar vart de stora politiska visionerna tagit vägen, sitter ett stort antal kvinnor och ett litet antal män i Örebro och talar om en helt ny samhällsordning.
Ett nytt parti har bildats som vill utmana, som vill vända upp och ner på den politiska agendan. De ska "få patriarkatet att darra". De ska "lyfta alla kvinnor, inte bara i Sverige, utan i hela världen".
När Feministiskt Initiativ deklarerar dessa avsikter förstår man att de talar om förändring på ett annat sätt än de befintliga riksdagspartierna. Inte ens den borgerliga alliansen strävar efter en genomgripande samhällsomvandling; deras politiska program utgörs snarare av justeringar i nivåer, procentsatser och incitament. Feministerna, däremot, tar de stora politiska orden i sin mun, de som ekar från den tid då politik handlade om att välja samhällsvision och inte om att välja ersättningsnivå.
Kvinnor kämpar tillsammans för en rättvisare värld, och påminner om de förtrycktas kamp i olika skeden av historien. Ååå tjejer, ååå tjejer, vi måste höja våra röster för att höras!
Men det enda som verkligen hörts från Feministiskt Initiativ hittills är ett kackel från vad som låtit som en gnällig hönsgård och som därmed bekräftat våra innersta fördomar om kvinnor i grupp. De kallar varandra borgarkärringar och homofober, rasister och karriärister. Och det är kanske inte så konstigt. I en rörelse som bygger på en upprördhet över orättvisor och diskriminering riskerar politiken alltid att bli en tävling i fördomsfrihet.
Media har fått ett perfekt skvallerämne. Feminister i luven på varandra är lika smaskigt som gyttjebrottning. Och definitivt mer spännande än borgerlig samverkan eller utdragna budgetförhandlingar. Trots att FI:s styrelsemöten har beskrivits av avhoppare som "ofattbart tråkiga" har tjuskraften bevarats. Kanske inte bara för att de gamla partierna är så förutsägbara, utan för att vi innerst inne undrar vad hundratals upprörda kvinnor egentligen kan åstadkomma tillsammans.
Men Feministiskt Initiativ kommer bara till en viss gräns med stora ord och ytlig kvinnogemenskap. De har säkert en tydlig bild av orättvisan och en stark dröm om rättvisan, de har ett feministiskt analysperspektiv, men inga egna lösningar. Avskaffa äktenskapsbalken och gör polygama samlevnadskontrakt möjliga! lyder ett av deras få helt egna konkreta förslag.
Så en man som vill ha flera fruar ska få ha det? Nej. "En man som lever med åtta kvinnor i en patriarkal struktur, där mannen bestämmer och kvinnorna lyder, det är inte det vi är ute efter." Hur de ska komma runt det dilemmat har jag inte förstått.
Ska man få patriarkatet att darra krävs mer än stora ord.
Framför allt krävs en stadig politisk grund, som klarar av de följdfrågor som alltid kommer att ställas till den som utnämnt sig själv till fördomsfrihetens fanbärare.
Hanna Hellquist


Mer läsning

Annons