Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En keltisk tiger

Annons
När jag i onsdags förmiddag landade i Dublin sken solen ivrigt och mina fördomar om den kalla och blåsiga ön kom direkt på skam. Min medtagna vinterjacka kändes plötsligt väldigt överflödig. Givetvis var det en metafor när den brittiska tidskriften The Economist för några år sedan utnämnde Irland till "the shining light of Europe", men åtminstone just den här dagen fungerade det även som en bra beskrivning av det faktiska tillståndet.
Under tre intensiva dagar har jag varit i Dublin för att studera och träffa personer som kan förklara den makalösa ekonomiska utveckling som Irland haft de senaste 20 åren. Från att ha varit ett av Europas fattigaste länder vid 80-talets mitt, till att i dag vara näst rikast i EU och fjärde rikast i världen.
Under en lång rad av år kördes den irländska ekonomin rejält i botten genom protektionism och katastrofala politiska beslut, och i mitten av 80-talet blev situationen till slut ohållbar. Arbetslösheten var över 15 procent, inflationen skenade, skatterna höjdes årligen för att försörja alla arbetslösa och tiotusentals irländare emigrerade till andra länder. De flesta bedömare insåg att något måste göras omgående.
Inom ramen för något som kallas "social partnership" träffades regeringen, facken och näringslivet för att mejsla ut en politik för ekonomisk tillväxt. Tack vare den djupa krisen lyckades man nå en närmast total enighet om vad som måste göras. Näringsliv och fackförbund kom överens om att hålla tillbaka arbetarnas krav på ökade löner, i gengäld lovade regeringen att sänka skatterna på inkomster. Detta resulterade í ökad köpkraft och en stimulans på ekonomin.
Man sänkte även bolagsskatten och började jobba aktivt för att locka till sig investeringar från utländska företag. Mängder med multinationella företag har sedan dess etablerat sig på Irland. Tanken var att hellre få en liten del av en väldigt stor kaka än att få en väldigt stor del av en liten kaka, som Brendan Whelan, chef för The Economic and Social Research Institute, uttryckte det när jag träffade honom i fredags.
Nu ska det i ärligheten namn sägas att allting i den irländska framgångssagan inte går att kopiera. Det fanns ett antal unika faktorer som bidrog till den exceptionella utvecklingen. En av de viktigaste faktorerna den unga och högutbildade befolkningen som snabbt kunde träda in på arbetsmarknaden när så behövdes. Dessutom är det en enorm fördel att vara en engelskspråkig nation när det handlar om att locka till sig utländska storföretag. Men trots detta tror jag att det finns en del Sverige kan lära sig av den keltiska tigerekonomin. Vikten av att föra en långsiktig och medveten näringspolitik som uppmuntrar till företagande och förståelsen för att sänkta skatter på företagande ändå kan generera ökade intäkter i reda pengar till statskassan kan knappast överskattas.

Mer läsning

Annons