Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En man full av historier och historia

/
  • Pierre Schoris två stora politiska förebilder, Willy Brandt och Olof Palme i Harpsundsekan.

Annons

Elden finns där, så mycket är klart. Minnet är det heller inget fel på. Så titeln på Pierre Schoris memoarer: Minnet och elden, har fog för sig. Han själv beskriver titeln med utgångspunkt från ett barndomsminne.

I mars 1945 ser den lille Malmöpågen ljusskenet över Köpenhamn där Gestapohögkvartert då bombades av brittiska Royal Air Force, därtill ombett av den danska motståndsrörelsen som fått se många av sina ledare fängslas av Gestapo.

Strax därefter kom de vita bussarna till Hoppets hamn i Malmö med de överlevande från de nazistiska förintelselägren. Världen kom till Sverige, och Schori kom att leva sitt liv i världen.

Vid ett möte på Kulturmagasinet i regi FN-föreningen, lyfte Schori, tidigare kabinettssekreterare och biståndsminsiter, fram två förebilder. Den väntade ettan. Palme, kom ”bara” tvåa.

Etta på Schoris lista står Willy Brandt, tysk socialdemokrat och flykting undan Hitler i både Norge och Sverige. Vi lite äldre minns att han talade norska när han besökte vårt land. Och det hände lite då och då, även när han var tysk förbundskansler.

Schori visar för oss bilden där Brandt knäböjer inför minnesplatsen för det judiska gettot i Warszawa.

Brandt, en tysk som alls inte behövde skämmas för vad han gjorde under nazitiden, drog sig inte för att ödmjuka sig för dem som förtjänade en ursäkt från dem som var förövare.

Han förstod värdet av tysk ödmjukhet också när gränsen mellan Polen och Tyskland fastställdes med hjälp av tyska eftergifter. Brandt förstod att inte isolera fienden, av den enkla anledningen att det inte för oss närmare fred. Så undvek Europa att det kalla kriget övergick till ett hett krig.

Olof Palme är alltså föga förvånande förebild två. Denne följde samma princip. Schori påminner om hur Sverige 1972 höll den första miljökonferensen i FN:s regi. Där förde Palme fram begräppet miljömord, på engelska ecoside.

Det upprörde den dåvarande amerikanske presidenten Richard Nixon – "en folkvald skurk helt vidrig att beskåda", som Blå Tåget sjöng.

Denne märklige man spelade in allt som sas i Ovala rummet. Orsaken var, säger Schori, att Nixon trodde att han skulle gå till historien. Det gjorde han också, tack vare banden och Watergateskandalen som tvingade bort honom i förtid.

När banden sent omsider blev offentliga visade det sig att Nixon, vid beskedet om ett terrordåd på Bulltofta flygplats i Malmö, sa att han önskade att de tagit Palme. Senare samma år fick Nixon också Palmes fantastiska jultal mot den amerikanska terrorbombningen av Hanoi att uppröras över.

Schori är full av historier och historia och väl värd att både lyssna till och läsa.

Mer läsning

Annons