Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En modern föräldraförsäkring

/
  • Att ha barn klängande kring benen är något som alla föräldrar behöver känna på.

Föräldrapenningen är i ständig förändring.

Annons

Från början gällde den så kallade moderskapsförsäkringen enbart nyblivna mammor. På 1970-talet ersattes den av den könsneutrala föräldraförsäkringen, som sedan dess både har förlängts och individualiserats med två så kallade pappamånader. Allt för att anpassas till sin samtid.

Det är en tradition värd att värna. Särskilt eftersom dagens hushåll, arbetsmarknad och samhälle skiljer sig från idealet på 1950-talet, med kärnfamiljer, hemmafruar och manliga familjeförsörjare. I dag är normen att såväl kvinnor som män yrkesarbetar eller studerar och många barn har flera vuxna i sin närhet som i praktiken fungerar som föräldrar och förebilder.

Här har föräldraförsäkringen inte hängt med. Trots att kvinnor har varit ute på arbetsmarknaden i decennier tar mammorna ut cirka 75 procent av ledigheten, med sämre pension, karriär och löneutveckling som följd. Det håller inte om vi menar allvar med att Sverige ska vara ett jämställt samhälle och det är dags att ändra på det.

Därför bör försäkringen tredelas, med en del till vardera föräldern och en tredjedel att fördela fritt – inte bara mellan vårdnadshavarna utan till vem som helst som vill ta aktiv del i barnets liv, som bonusföräldrar, mostrar eller mor- och farföräldrar. Det skulle inte bara vara till stor hjälp för många med småbarn. Det skulle även vara en tydlig markering att kvinnors förvärvsarbetande är lika viktigt som mäns och att samhället välkomnar att dagens familjer kan se väldigt olika ut.

Mer läsning

Annons