Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En nagel i ögat

/
  • Brukare av personlig assistans anser att privata alternativ är bättre än kommunala.

Annons
Sedan 1994 har funktionshindrade rätt till personlig assistans. De handikappade har själva rätten att välja vem de vill skall utföra tjänsten, och det finns många alternativ att välja bland. Kommunerna själva så klart, men även många privata alternativ, såväl små fåmansföretag som stora bolag med tusentals anställda. Kooperativa lösningar är en annan populär variant. Enligt en ny undersökning som Assistanskommittén gjort under ledning av EU-parlamentarikern Jan Andersson (s) presenterad på gårdagens DN Debatt så är brukarna betydligt mer nöjda med de privata och kooperativa alternativen än vad de är med kommunens tjänster.
Att ge brukarna möjlighet att själv välja vilka de anser är bäst lämpade att utföra den personliga assistansen är givetvis utmärkt. Varför skulle inte dessa handikappade själv kunna avgöra vilket alternativ som bäst uppfyller de krav och behov som brukaren har? För alla brukare är ju olika och har olika behov och preferenser, och därför är det så viktigt att utföraren av tjänsten är lyhörd och beredd att anpassa sig efter dessa olika behov.
Assistanskommittén har tillfrågat 900 brukare om deras erfarenheter. Omkring 70 procent av dem som har assistans i privat eller kooperativ form anser att de i stor utsträckning får den vård de vill ha. Motsvarande siffra för de som har kommunen som utförare var knappt hälften. Detta måste givetvis vara en nagel i ögat för alla dem som anser att privata alternativ inom vården är något dåligt. Det måste givetvis vara viktigare att de som konsumerar de vårdtjänster vi tillhandahåller är nöjda med det som erbjuds än att dogmatiska socialdemokrater får sitt ideologiska snömos uppfyllt.
Det är märkligt att uppfattningen om att vård i privat regi skulle vara både dyrare och sämre tycks leva kvar, trots att de flesta undersökningar visar på att ökad konkurrens leder till både billigare vård och mer nöjda brukare.
En undersökning som Demoskop gjort i åtta europeiska länder med ungefär samma välfärdsnivå så hamnar Sverige på sista plats. Att vi har en högkvalitativ vård råder det ingen tvekan om, men det sätt på vilket vi organiserar sjukvården gör att tillgängligheten är låg. Vilket i praktiken innebär att det är långa köer inom vården. Detta till skillnad då från den personliga assistansen som fungerar mycket bra. Därför är det önskvärt att vi organiserar sjukvården på ett liknande sätt. Offentligt finansierad, men inte nödvändigtvis offentligt producerad.

"tillgängligheten är låg

Mer läsning

Annons