Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En nygammal vänster

Annons
Glädjande nog tycks väljarna ha genomskådat den innehållslösa avbön som Lars Ohly gjorde då han slutade kalla sig kommunist. Den senaste opinionsmätningen visar på en fortsatt nedgång för vänsterpartiet med 1,4 procent, den enda statistiskt säkerställda förändringen i mätningen.
Vilket ord Lars Ohly använder för att beskriva sig och sin politik är egentligen oväsentligt om inte vore för att ordet är så besudlat och provocerande för många. Ingen skulle få för sig att kalla sig nationalsocialist, men med det mena något helt annat än den politik som Tyskland förde under Hitlers ledning.
Därför är det glädjande att Ohly valt att sluta kalla sig kommunist, men det egentliga problemet kvarstår. Att Lars Ohly och vänsterpartiet går alltmer i en planekonomisk och kommunistisk riktning efter att under Gudrun Schyman ledning försökt leta nya vägar för vänstern efter Berlinmurens och Sovjetblockets kollaps.
Uppenbarligen finns det tillräckligt med väljarstöd för ett parti vänster om socialdemokratin, frågan är bara om det partiet kommer att vara vänsterpartiet efter nästa års val. Kanske kommer ett nu nedtonat feministiskt initiativ att kunna utgöra denna vänsterkraft, även om opinionsmätningarna inte tyder på detta i nuläget.

Mer läsning

Annons