Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En skandal – två skandaler

Annons

Svensk vapenförsäljning antas ju kunna bli en av de svårare stötestenarna i ett rätt sannolikt rödgrönt samarbete efter valet. Det är inte helt lätt att kombinera höga principer med de möjligheter att sälja vapen som ett försvar utanför stormaktsallianserna kräver.

Men uppenbarligen är det ett stort problem även för de borgerliga.

Om vi börjar med att backa ett par år. Våren 2012 fick den då relativt nyvalda partiledaren och näringsministern Annie Lööf (C) förklara sin syn på vapenexporten till diktaturens Saudi-arabien.

Orsaken var att ekot avslöjat att bulvanföretag användes för att möjliggöra vapenexport som framstod som ljusskygg eller direkt olaglig.

Annie Lööf pekade på svårigheten med ett demokratikrav vid vapenexport. Och helt plötsligt blandade hon in Kina i sammanhanget.

Varpå en kritikstorm välbefogat bröt ut.

När SVT:s Uppdrag granskning nu avslöjar precis en sådan vapenexport, eller liknande, till Kina, ligger tanken på ett samband snubblande nära.

Storyn går ut på att FOI för att kunna samarbeta med Kina kring avancerad mjukvara för flygindustrins vindsimulatorer, valt att låta Kungliga Tekniska Högskolan agera bulvan.

Att avtalet slöts mitt under brinnande Saudiaffär kan förstås vara en slump. Att exportmyndigheten inte fick veta att det rörde sig om teknologi som kan användas militärt låter märkligare.

Att KTH och FOI nu försöker neka till affären är tyvärr inte tillräckligt för att vi ska våga tro på dem.

MP har gjort en anmälan till Riksdagens konstitutionsutskott. En utredning där är det minsta som krävs för att återställa förtroendet för dessa myndigheter.

Förra gången – vid Saudiaffären – fick försvarminister Sten Tolgfors (M) avgå.

Vi får se hur det går nu. Det sannolika den här gången är väl att ansvariga ministrar får gå hur som helst efter valet.

Saken måste ändå utredas i botten. För hur man än ser på reglerna för svensk vapenexport, så kan vi inte ha en ordning där man försöker runda de regler som gäller. Svante Säwén

Mer läsning

Annons