Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En slutkörd regering

Annons
Det har diskuterats mycket om huruvida Katastrofkommissionens och nu senaste Konstitutionsutskottets grova kritik mot flera av regeringens ministrar kommer att påverka valresultatet i höst. Det är svårt att säga, men klart är att socialdemokraterna traditionellt sett har betraktats som ett regeringsdugligt parti, en bild som man själva gärna målar upp. Men efter tsunamikatastrofen är denna bild kraftigt skadeskjuten. Snarare är det bilden av en regering där man inte talar med varandra och där alla tycks tro att någon annan skall agera som växer fram.
Hittills har det dock varit svårt att finna några direkta utslag för detta i de opinionsmätningar som kontinuerligt genomförs. Den borgerliga alliansen leder förvisso över vänstermajoriteten, men det har man gjort länge nu, och några tydliga tecken på att alliansen tjänat på regeringens misslyckande är svårt att finna. Inte desto mindre är det troligt att regeringens agerande kommer att få betydelse. Kanske inte direkt, men bilden av den färdigregerade och slutkörda socialdemokratin smyger sig sakta på.
Socialdemokraternas tvetydiga agerande vad det gäller pensionsavtalen för statliga bolag är ett annat exempel på detta. När det gällde LKAB:s vd sågs pensionsavtalet som orimligt och skulle omförhandlas när Anitra Steens avtal uppdagades var det viktigt att hålla ingångna avtal. Det är anmärkningsvärt hur godtyckligt regeringens agerande tycks vara.
Ytterligare ett exempel på detta är \"mejlmannen\" Mats Lindströms smutskastning av moderatledaren Fredrik Reinfeldt. Denna \"negative campaigning\" är kanske det yttersta tecknet på socialdemokraternas desperation. När argumenten tryter så återstår att ta till fula knep och smutskastning för att misstänkliggöra sina motståndare.
I längden måste dessa affärer, skandaler och misslyckanden visa sig även i opinionen. Det är inte rimligt att ett regeringsparti kan bete sig hur som helst utan att väljarna reagerar och lägger sina röster någon annanstans. Det enklaste sättet för medborgarna att utöva inflytande över politiken är genom val. Det är dags att sätta (s) i karantän genom en tid i opposition. Det vore det enklaste sättet att bryta den maktfullkomlighet och godtycklighet som i dagsläget präglar regeringspolitiken.

\"Bilden av den färdigregerade och slutkörda socialdemokratin smyger sig sakta på

Mer läsning

Annons