Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En socialdemokratisk nystart?

Annons
Göran Persson hoppades säkert att han skulle kunna inleda partikongressen i dag med att säga att partiets negativa trend har brutits. Det var hans kommentar efter ett par opinionsmätningar där vänsterkartellen knappade in på borgerliga alliansen. Enligt den mätning från Temo som Dagens Nyheter och Sydsvenskan kunde presentera i går backar socialdemokraterna igen. Trevligare nyheter än så hade Persson säkert önskat sig.
På kongressen är det nu upp till bevis för socialdemokraterna. Nu måste man visa upp den egna politiken; visa hur man vill bekämpa arbetslösheten, möta den ökade internationella konkurrensen och andra frågor av avgörande vikt. Det duger inte längre att ha som enda taktik att attackera alliansen utan att själva redovisa sin politik.
Det finns många heta frågor för partiet att diskutera. Individualiserad föräldraförsäkring är en där partistyrelsen säger nej, främst av taktiska skäl, man förstår att detta inte är en valvinnande fråga. Statsministern uttryckte för några dagar sedan sin oro för att fel beslut i frågan hotar att "skada partiet". Dagbladets Svante Säwén var en av många som föll in i ledet och nickade instämmande utan att ta ställning i sakfrågan. Det är tydligt att det viktigaste är att behålla makten, inte genomföra den politik man tror på.
De flesta socialdemokrater hoppas säkert att kongressen skall bli en nystart för partiet. Nu är det mindre än ett år till valet och det är hög tid för socialdemokratin att komma med i matchen. Trots att oppositionen länge har haft försprång i opinionsmätningarna så är det rimligt att anta att det blir en strid på kniven. Den svenska socialdemokratin är förmodligen det parti i världen som är bäst på att vinna val och på att bedriva framgångsrika valrörelser. Ingenting talar egentligen för att socialdemokratins mobilisering skulle bli mindre denna gång så att luta sig tillbaka och tro att valet är vunnet vore förmätet.
Om alla parter bjuder till så skulle vi kunna få en verkligt intressant valrörelse där två tydliga alternativ med olika ideologisk inriktning står emot varandra. Tyvärr finns det skäl att misstänka att det istället kommer att bli en ganska smutsig valrörelse. Ju jämnare val desto smutsigare kampanjer brukar vara en bra tumregel. Hittills har socialdemokraterna och dess stödpartier visat en påtaglig motvilja mot att diskutera sakfrågor. De har snarare försökt att utmåla Fredrik Reinfeldt som ett hederligt gammalt högerspöke som vill skapa ett nytt fattig Sverige. Hittills har dock väljarna genomskådat vänsterns bluff. Åtminstone det bådar gott inför framtiden.

"Ju jämnare val desto smutsigare kampanjer brukar vara en bra tumregel.

Mer läsning

Annons