Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En statsminister som förändrade Sverige

/
  • Fredrik Reinfeldt presenterade i förra veckan sin nya memoarbok Halvvägs.

Annons

Ett foto i förre statsministern Fredrik Reinfeldts nyutkomna memoarbok Halvvägs föreställer honom tillsammans med Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Harpsundsekan. Bilden på de två regeringscheferna – båda med flytvästar – kan ses som en sammanfattning av Reinfeldts gärning, och därmed indirekt som en förklaring till varför Sverige fick åtta år av alliansregeringar.

Det handlar om hur Moderaterna under Reinfeldt kunde göra anspråk på rollen som statsbärande parti, symboliserad av både Tage Erlanders roddbåt och Merkels CDU. Men framförallt handlar det om flytvästarna.

Länge talade moderater om svenskarna som trygghetsnarkomaner, och att det krävdes ett systemskifte för att bryta beroendet. Under Reinfeldt accepterande M slutligen att svenskarna gillar sin välfärdsstat och tryggheten den erbjuder – folk i allmänhet vill inte bli slängda i vattnet utan flytväst.

Den intressantaste delen i Reinfeldts bok handlar om dessa förändringar och om hur de utmanade den då rådande kulturen inom partiet. Reinfeldt har ofta talat om viljan att förstå människors situation som sin viktigaste drivkraft.

I M krockade Reinfeldts perspektiv emellertid med en stark tradition av att snarare ta avstamp i systemen. Reinfeldt beskriver hur detta exempelvis ledde till en oförståelse för skattepolitikens fördelningseffekter. Om ett förslag var ekonomiskt effektivt och ideologiskt rätt, spelade det ingen roll för de gamla Moderaterna att människor uppfattade det som orättvist. Konsekvensen blev att skattedebatten, där M var inriktade på att sänka skatterna för dem med högst inkomster, inte gick att vinna.

Men just genom att ompröva de gamla sanningarna, exempelvis genom att acceptera välfärdsstaten och rikta in skattesänkningarna på människor med låga och vanliga inkomster, blev M valbara. Tillsammans med bildandet av Alliansen gjorde det att väljarna fick ett realistiskt alternativ till S-regeringar.

Därmed fick svensk borgerlighet också möjlighet att genomföra det man i många år strävat efter. Skatterna sänktes i en utsträckning som tidigare M-ledare bara kunnat drömma om. Men framförallt bröt man Socialdemokraternas hegemoni och reducerade S till ett parti bland andra.

Därför är det intressant att så mycket av Fredrik Reinfeldts eftermäle hittills kommit att handla om upplevda misstag. En del menar att alliansregeringens migrationspolitik bäddade för Sverigedemokraternas framgångar, några pekar på hur Reinfeldt underskattade hotbilderna i vårt närområde, medan andra talar om hur Alliansen och den förstärkta blockpolitiken bidragit till dagens låsningar i riksdagen.

Men oavsett om man delar de uppfattningarna eller inte kvarstår faktum: Utan Reinfeldts förvandling av Moderaterna skulle alla liberalt och borgerligt sinnade väljare sannolikt fortfarande få nöja sig med att gå runt och gnälla över Sossesverige.

Mer läsning

Annons