Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En svag regering

Annons
I går intervjuades Norges nya finansminister Kristin Halvorsen i Ekots lördagsintervju. Halvorsen har skrivit historia i Norge då hon lyckats ta det tidigare marginaliserade Socialistisk venstre (SV) - Norges motsvarighet till Vänsterpartiet i Sverige från nästan obruten opposition till att bli ett regeringsparti med makt över finansdepartementet. Motsvarande förändring önskar säkert Lars Ohly och de svenska vänsterpartisterna också, men det lär inte bli av så länge de vandrar längre och längre ut i vänsterperiferin för varje dag som går.
Ändå är det som skedde efter valet i Norge egentligen det mest rimliga. Att Göran Persson och socialdemokraterna med bara 36 procent av rösterna ensamma skall utgöra regering är en konstig ordning. Det rimliga vore det som Persson skyr mest näst en borgerlig regering nämligen en koalitionsregering med miljöpartiet och vänsterpartiet. Rent praktiskt är det just ett sådant regeringsunderlag vi har haft de senaste åren, men med det viktiga undantaget att mp och v inte får ansvara för några departement.
Det stora problemet för stödpartierna är att de tvingas sitta lugnt i båten och hoppas på att statsministern ändrar sig och släpper in dem i regeringen, för i praktiken har de inga alternativ. Och detta gäller främst vänsterpartiet som är tydligt isolerat ute till vänster. Miljöpartiet har åtminstone visat en aning självständighet och gjort upp med de borgerliga partierna i enskilda sakfrågor, men fakta kvarstår, miljöpartiet har tydligt visat sig höra hemma till vänster. Och därmed föredrar de hellre en socialdemokratisk minoritetsregering än att stödja en borgerlig regering.
Men detta parlamentariska läge kan efter nästa val ställas på huvudet nu när ett flertal nya partier försöker komma in i riksdagen. Ingen vet i dagsläget hur en junilista eller ett sjukvårdsparti skulle komma att agera i regeringsfrågan, något som de också fått mycket kritik för. Det är rimligt att väljarna får veta vilken regering partierna kommer att stödja i händelse av att de kommer in i riksdagen.
De borgerliga partierna har sedan länge insett att de endast tillsammans kan utgöra ett trovärdigt regeringsalternativ, kanske tvingas också Persson göra som sin norkse kollega Jens Stoltenberg och bjuda in fler partier för att säkra regeringsmakten?

"Detta parlamentariska läge kan efter nästa val ställas på huvudet

Mer läsning

Annons