Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En svekfull debatt

/
  • En utredning visar allvarliga konsekvenser om byskolorna i Nedansjö och Anundgård läggs ned. Att kommunalrådet Anita Bdioui då inte ens deltar i debatten är pinsamt.

Annons

– Det är viktigt att inte låta kommunfullmäktige bli ett transportkompani för redan fattade beslut. Att den vitala debatten som medborgarna kan se och känna, verkligen förs i fullmäktige. Så sade Göran Bostedt, docent i statsvetenskap vid Mittuniversitetet när han på måndagen när han presenterade Demokratiberedningens rapport ”De förtroendevaldas arbetssituation i Sundsvalls kommun”.

Men gårdagens kommunfullmäktige blev bara ett exempel på att det i mycket faktiskt handlar om ett "transportkompani". Visserligen lyckades allianspartierna bromsa beslutet om att lägga ned skolorna i Anundgård och Nedansjö (för en återremiss behövs bara en tredjedel av mandaten). Men det ligger ändå i farans rikting att detta inte ändrar sakernas tillstånd. Majoriteten: Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna har bestämt sig.

Kanske återstår ett litet hopp, insikten om att skolnedläggningarna kan bli en besvärlig fråga vid nästa års val. Naturligtvis kalkylerar majoriteten med att valmanskåren i de mindre samhällena runt Sundsvall är liten. Ändå undrar vi om inte allt fler sundsvallsbor förstår och accepterar det rimliga i att skolor och annan kommunal service, skall finnas också på landsbygden. Många väljare känner säkert sympati för denna Davids kamp mot Goliat. Det handlar om befolkningen i två mindre byar som både bildligt och bokstavligt talat slåss för sina liv och för hembygdens existens. Dessutom är det inte så få av stadsborna som kommer från mindre samhällen eller har släktingar där.

Alldeles bortsett från detta är skälen att lägga ned skolorna i Anundgård och Nedansjö smått obegripliga. Först hävdades det att det skall ge ekonomiska besparingar. När det senare visar sig att samhällets vinst i kronor och ören är marginell, då fiskas mossiga argument om att den lilla skolan brister i pedagogiken fram ur garderoben. Detta trots att det är väl belagt att motsatsen gäller. Att man ändå envisas från den rödgröna majoriteten kan bara förklaras med att det handlar om politisk prestige.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiets ställningstagande förvånar inte, men att Miljöpartiet, som brukar förorda småskalighet och att hela landet skall leva, helt utan motstånd stödjer sina politiska bröder, är ett svek mot de egna väljarna. Ty beslutet man vill fatta, går stick i stäv med det egna lokala handlingsprogrammet. Att sedan kommunalrådet Anita Bdioui (S) inte ens deltog i debatten gjorde saken än mer pinsam.

Det är alltid trist när en skola läggs ner, det gäller också i Nacksta, men debatten har huvudsakligen rört skolorna i Nedansjö och Anundgård vilket har fått föräldrar och boende i Nacksta att ifrågasätta varför inte deras skola får samma stöd av politiker och media. Den enkla anledningen är att det får mindre negativa konsekvenser att stänga en skola i stan. Här finns andra skolor på rimligt avstånd.

Mer läsning

Annons