Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En svensk tiger

/

Annons
Förre moderatledaren Gösta Boman ansåg att riksdagsledamöterna borde följa en prioriteringsordning när det var dags för omröstningar. Landets bästa skulle alltid komma först. Därefter regionens och sist partiets. För de flesta av dagens riksdagsledamöter är nog prioriteringsordningen den omvända, därav tystnaden från väljarnas representanter efter katastrofkommissionens rapport.
Om en regering i något annat europeiskt land fått utstå sådan kritik som den svenska mötte i torsdags hade avgångar varit naturligt. Det påpekade bland andra moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt. Det hade också varit helt naturligt att parlamentsledamöterna reagerat kraftigt. Men i Sverige gäller att en svensk riksdagsledamot tiger. Att det är få av de folkvalda har något egentligt inflytande fick vi tydliga bevis på under de senaste dagarna. Det är partiledarna som analyserar det politiska läget, drar upp de taktiska riktlinjerna och uttalar sig om misstroendeförklaringar. Göran Persson säger högtidligt att det är riksdagen som bestämmer om han ska sitta kvar eller inte, men vet samtidigt att han inte behöver vara orolig för egen del eftersom han kontrollerar sina samtidigt som Peter Eriksson och Lars Ohly låter partipiskan vina över de rödgröna stödtrupperna. Oppositionens ledamöter håller tyst för att inte störa Alliansens planer och därmed drabbas av respektive partiordförandes vrede. Folkpartiets Carl B Hamilton, centerns Eskil Erlandsson och miljöpartiets Ulf Holm tillhör den unika skara riksdagspolitiker som inte innehar en partiledarpost, men som ändå vågar säga vad de egentligen tycker. Fler borde göra det.
Riksdagen är folkets främsta företrädare står det i regeringsformen. Så vad tycker egentligen dessa företrädare? Ska vi anta att till exempel Västernorrlands representanter i riksdagen tycker precis som sina partiledare? Har exempelvis de socialdemokratiska riksdagsledamöterna Susanne Eberstein och Hans Stenberg verkligen fullt förtroende för en utrikesminister som inte tittar på tv eller lyssnar på radio när hon är ledig? Är Solveig Hellquists bedömning av läget densamma som Lars Leijonborgs? Tycker Bertil Kjellberg precis som sin partiledare Fredrik Reinfeldt? Nu har riksdagsledamöterna chansen att visa att de är tillsatta av väljarna, inte av partierna. Vi efterfrågar inte en riksdag av politiska vildar, men gärna ett bevis på att det inte sitter en hord av röstmaskiner i plenisalen och enbart trycker på knappar enligt partiledarnas order.

" Få av de folkvalda har något egentligt inflytande

Mer läsning

Annons