Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En svensk tiger

Annons
UD offentliggjorde i går sina rapporter om de mänskliga rättigheterna i världens länder. Tidigare har dessa rapporter varit hemligstämplade och avsedda enbart för UD, men sedan en tid tillbaka görs dessa rapporter offentliga. Och det är bra att allmänheten kan få ta del av den blandade bild av gott och ont som målas upp. Förbättringar av de mänskliga rättigheterna har skett i många länder liksom försämringar på andra håll. Mellanöstern är en av de mest eftersatta regionerna i världen vad det gäller dessa rättigheter. De senaste veckorna har vi fått nya bevis på detta, inte minst genom det markant utbredda oförståendet för vår press- och yttrandefrihet. Sedan tidigare var det väl känt att tortyr, dödsstraff och ett djupt kvinnoförtryck är vardag i flera arabiska länder.
Under veckan har galenskapen i reaktionerna på Muhammedpubliceringarna eskalerat. Och det märks hur vi i Sverige reagerat med den sedvanliga svenska undfallenheten. En svensk tiger. Vi föll undan för Nazi-Tyskland, vi föll undan för den sovjetkommunism som till och med förtryckte våra närmaste grannländer. Nu kurar svenska politiker och debattörer ihop sig i stället för att stå upp för att på allvar försvara tryckfriheten. En tryckfrihet som går före föreställningar om att teckningar av en sedan länge död profet är kränkande. En förment skymf som är intet i jämförelse med de hot protesterande muslimer riktar mot människor som råkar komma från de nordiska länder där Muhammedbilderna publicerades.
Det är i sammanhanget viktigt att slå fast att mänskliga fri- och rättigheter är universella. Om man tycker att människan är okränkbar så är hon det i Sundsvall och Paris såväl som i Teheran och på Guantanamo. Vi vägrar acceptera en relativism som säger att ideologi, kulturella skillnader och olika historia, gör att vi bör acceptera att oppositionella förtrycks i Havanna, att ryska soldater torterar rebeller i Tjetjenien eller att kvinnor halshuggs i Saudiarabien. Förbrytelser mot de mänskliga rättigheterna är ett brott i Sverige precis som i Egypten eller Irak. Hur kan vi fördöma något när det sker nära oss, men tiga still när samma sak sker tusen mil bort?
Det är borde vara en skyldighet för varje demokratisk nation som accepterar FN:s konvention om mänskliga rättigheter att försöka påverka stater som bryter mot dessa rättigheter. Världen skulle vara en bättre plats om alla människor fick delta i fria val, om de hade rätten att tro eller inte tro på vilken gud eller profet de vill. Detta är inte en västerländsk sekulär hybris, det är vanlig mänsklig anständighet.

"Mänskliga fri- och rättigheter är universella

Mer läsning

Annons