Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En viktig insikt

Annons
Förra året presenterade folkpartiet rapporten \"Utanförskapets karta\" där partiet kunde visa på att allt fler bostadsområden i Sverige hade blivit så kallade \"utanförskapsområden\". Ett av dessa var Nacksta här i Sundsvall. I går presenterades en ny version med ny statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) på DN Debatt. Och resultat är fortsatt nedslående. Antalet områden med mycket eller extremt låg sysselsättningsgrad (60 respektive 50 procent av de i arbetsför ålder) har ökat med 37 stycken på bara ett år. Utvecklingen fortsätter alltså att gå åt helt fel håll med socialdemokraternas integrationspolitik, eller kanske snarare, dess brist på integrationspolitik.
Den nya statistiken visar också på att utanförskapet drabbar kvinnor i en än högra utsträckning än vad det drabbar män. Det är ännu fler kvinnor än män som saknar arbete i dessa utanförskapsområden. Det är således inte bara en integrationspolitisk fråga, utan även en jämställdhetsfråga. Hur kommer det sig att vi aldrig hör Feministiskt initiativ tala om detta? Ett av de mest konkreta sätten att minska ojämlikheten i Sverige är att lyckas bryta det utanförskap och den skyhöga arbetslöshet som präglar många bostadsområden runt om i Sverige inte bara i storstadsområden.
En av de bästa vägarna som leder till ökad integration är ett arbete. Att aktivt arbeta istället för att passivt få bidrag leder till ökad värdighet hos människor. Leder till en känsla av att man behövs, att man bidrar med något till samhället. Därför krävs det utöver en vettig näringspolitik i allmänhet även riktade resurser som ämnar skapa jobb i de värst utsatta områdena.
Vi måste dessutom bli bättre på att snabbt integrera nyligen hitkomna invandrare. Att direkt vid ankomsten till Sverige sättas på en flyktingförläggning utan varken möjlighet eller rättighet att arbeta leder raka vägen fram till det passiva bidragsberoende som vi vill undvika. Ju snabbare vi kan få människor i arbete, desto snabbare kommer de att bli en integrerad del av samhället.
I sitt tal på folkpartiets landsmöte under gårdagen sade Mauricio Rojas folkpartiets integrationspolitiska talesman \"Vägen till Rosenbad går via Rosengård\". Det är inte en oviktig insikt.

\"Integrationspolitisk fråga, utan även en jämställdhetsfråga

Mer läsning

Annons