Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enad front

Annons
Den brittiska ekonomin kommer inte att gå under, utrikespolitiken kommer inte att läggas om och Tony Blair kommer inte att avgå som en följd av torsdagens terrordåd i London. Därför frågar jag mig vad syftet egentligen kan vara. Vad tror terroristerna, vilken gruppering dessa feglingar än tillhör, att de kan uppnå? Förvisso finns det i historien en uppsjö med exempel där terror har varit inledningen på det som senare betraktats som en legitim frihetskamp. Men så är inte fallet här. Våldet i Londons tunnelbana saknar denna logik och kommer därmed inte att få någon större praktisk verkan.

När detta skrivs vet jag att det handlar om kanske 40 döda och hundratals skadade. För de drabbade är katastrofen total. De anhörigas lidande är stort och närmast obegripligt. Det är också detta som gör våldet så meningslöst. För precis som vid attacken mot World Trade Center den 11 september 2001, kommer terrorn inte att leda till att länder med demokratin som överideologi viker undan.

Statsminister Göran Persson visade i går att han är en statsman och framhöll just detta vid sin presskonferens. Att vi aldrig kommer att vika ned oss för hot eller våld från terroristerna. Och att vi bara kan vinna mot de senare genom att samarbeta och samverka. Att vad terroristerna uppnått är att få den fria världen att sluta sig samman. Fronten mot terrorn och terroristerna är enad.

Terrorismens förlegade idéer går ut på att skapa sådant kaos så att samhällen kan omstörtas. Sådana stolliga idéer drev Baader-Meinhofligan medlemmar, mördarna i Röda Brigaderna och tidigare IRA. Men det som inte fungerade för 30 år sedan kommer inte att fungera i dag. Enstaka våldsdåd kan döda och skada tiotals, hundratals eller rent av tusentals av de demokratiska samhällenas medborgare. Men så länge terroristerna inte förfogar över nukleära, biologiska eller kemiska vapen kan de inte mer än utdela nålstick. Bomberna i London är ett sådant nålstick vars enda egentliga effekt är att det knyter Europas folk och USA tätare samman. Kampen mot terrorism kommer nu att drivas än hårdare. Ännu större ansträngningar kommer att göras för att gemensamt jaga de skyldiga. Våra politiska ledare visar upp enighet. Budskapen är att vi inte kommer att vända andra kinden till. Mitt i den materiella och mänskliga förödelsen känns det bra.

Mer läsning

Annons