Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enskilda händelser bildar brottskedjor

De kriminella blir yngre, beslagen av tunga automatvapen ökar och likgiltigheten inför våldets konsekvenser utgör en fara för befolkningen.

Annons

Polisens nya rapport Organiserad brottslighet 2015 kan sammanfattas med ett ord. Oroväckande.

Den organiserade brottsligheten flyttar fram sina positioner. Polisen lyfter tre områden där läget är särskilt bekymmersamt: Våldsanvändningen, hoten mot rättssamhällets institutioner och systematiskt utnyttjande av välfärdssystemen.

Yrkeskriminaliteten breder ut sig, och blir samtidigt mer specialiserad.

Att bli kriminell är för det mesta ett rationellt val. Unga män i socialt utsatta områden introduceras oftare än andra till möjligheten att försörja sig på kriminalitet, men personen som har påbörjat en brottslig karriär är inte längre ett offer. Utrymmet för daltande är begränsat i den verklighet som Polisen beskriver.

Höjda straff är ingen universallösning. Däremot måste samhället markera hårdare mot personer som vid upprepande tillfällen grips i gängrelaterad brottslighet.

Den tillfälliga vapenamnesti som genomfördes våren 2013 ledde till att drygt 15 000 illegala skjutvapen lämnades in. Siffran må verka hög, men bara 39 stycken var helautomatiska, vilket kan jämföras med 3 372 hagelgevär. Avlagda jaktbössor från beredskapstiden har marginell betydelse i kriminella nätverk.

Den organiserade brottsligheten har sin bas i stölder, häleri och narkotikahandel, men våldskapitalet bygger på vapentillgång. Därför krävs ännu hårdare straff mot vapenbrott. Straffhöjningen från september 2014, vilken gav ett till fyra års fängelse för grovt vapenbrott, bör kompletteras med Danmarks system att ge tidigare dömda ett hårdare straff om vapnet använts vid gängrelaterad brottslighet.

Varje länk i en lång brottskedja kan inte betraktas som enskilda händelser.

Mer läsning

Annons