Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett fegt och barbariskt dåd

/

Annons
Återigen skakas världen av ett terrordåd. Mitt under morgonrusningen i Londons tunnelbana i går detonerade sprängladdningar som kostade människor livet och orsakade en enorm materiel förödelse. Vi kan i dag inte slå fast hur många som fallit offer för attackerna, då siffrorna som anger döda och skadade är osäkra och lär komma att ändras under de kommande dagarna. Det vi dock kan slå fast är att attackerna genomförts på samma sätt som i New York den 11 september 2001 och Madrid den 11 mars 2004: av fega, ansiktslösa attentatsmän, mot oskyldiga människor och med målet att döda och förstöra.
För terrorister som är ute efter att ställa till med största möjliga skada är storstäder som London de ideala målen. Att slå till mot kollektivtrafiken mitt under den värsta rusningstiden när alla skall till jobbet ger maximal utdelning. Att det enbart är civila mål i stället för militära som dödas och skadas har inte hindrat dessa terrorismens kreatur förut och gjorde det inte heller denna gång.
Den närmaste tiden kommer det runtom i världen att spekuleras vilt kring terrorattackerna. På ledarsidor, i TV-soffor, i skolor, i fikarum och vid middagsbord kommer det att diskuteras vilka som slagit till och varför? Vilka ligger bakom? Mycket tyder på att det är ännu ett utslag av islamistisk terrorism, och det är inte otroligt att det är rör sig om en cell knyten till al-Qaida, men ännu vet ingen säkert. Var tidpunkten planerad utifrån att G8-mötet inleddes i skotska Gleneagles? Spelade det in att London just tilldelats värdskapet för de olympiska spelen 2012? Frågan om Storbritanniens roll i Irakkriget att lär också komma upp.
Efter terrorattackerna i Madrid för drygt ett år sedan blev Spaniens deltagande i den USA-ledda koalitionen i Irak en central fråga och från vissa håll kunde det höras kommentarer i stil med att spanjorerna fick skylla sig själva då de ställt sig på USA:s sida; att man fick betala priset. Det är bara att hoppas att sådana utspel uteblir den här gången. Det är upp till var och en att hylla eller fördöma britternas allians med USA, men det är förkastligt att på något sätt hävda att Storbritannien får skylla sig självt. Inget kan rättfärdiga det barbariska dåd som utfördes i London under gårdagen.
G8-mötet måste trots allt fortsätta, allt annat vore att vika ner sig för den globala terrorismen. Därför är det glädjande att G8-ländernas ledare snabbt enade sig om ett gemensamt uttalande som fördömde all form av terrorism och som lade fast att kampen mot terrorismen inte kommer att ges upp.

\"ännu ett utslag av islamistisk terrorism

Mer läsning

Annons