Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett fult spel

Annons
I Ekots lördagsintervju sade miljöpartiets språkrör Peter Eriksson att partiledningarna i mp och s bestämt sig för att bilda en koalitionsregering efter nästa val, ifall inte alliansen vinner. Bara någon timme senare kommer statsminister Persson in på banan och dundrar att någon sådan överenskommelse finns inte. Det är inte för inte som man blir lite konfunderad. Medan Allians för Sverige är mer eniga än någonsin tycks vänsterkartellen inte ens kunna komma överens om en ambition om att de borde vara överens.
Antingen finns det enorma brister i kommunikationen mellan de båda partierna eller så är det helt enkelt ett väldigt fult politiskt spel som spelas just nu. Ett spel där en sak sägs bakom lyckta dörrar och en annan sak sägs utåt i medierna.
I sak har Peter Eriksson och miljöpartiet förstås rätt. Det är orimligt för socialdemokraterna att ha ett så nära samarbete som regeringen och stödpartierna har haft de senaste åren och samtidigt fortsätta i minoritetsställning efter nästa val. Nackdelarna med en svag minoritetsregering av det slag vi har i dag har ju de senaste veckorna blivit mer än uppenbara. Käbbel och egna partiintressen får gå före en långsiktigt hållbar politik för landet.
Förmodligen är det ur det här perspektivet man skall betrakta spelet kring bugetförhandlingarna. Miljöpartiet vill visa sitt oberoende och att regeringen inte kan köra över den hur som helst. De räknar nog kallt med att detta skall stärka sina kort gentemot s-regeringen. Och faktum är ju att det är miljöpartiet som har allt att vinna på det här spelet.
Regeringen vet ju med sig att det både inom rörelsen och bland väljarna ute i landet finns en utbredd skepsis gentemot miljöpartiets politik. Många väljare är upprörda över det höga bensinpriset och skyller nog detta till viss del på miljöpartiets inflytande över regeringspolitiken. Inom fackföreningsrörelsen finns det röster som är kritiska mot de höga koldioxidskatterna och kärnkraftsavvecklingen som slår hårt mot industrin.
Göran Persson är en så pass skicklig taktiker att han inser att han i valrörelsen inte har något att tjäna på att förknippas för mycket med miljöpartiet. Samtidigt inser han nog fördelarna med att faktiskt ha dem inom en regeringskoalition där deras möjligheter till att utnyttja sin vågmästarroll försvinner.

\"Det är miljöpartiet som har allt att vinna

Mer läsning

Annons