Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett gott exempel

/
  • Mer än bara Rugby. Irland har på några decennier förvandlats till ett av Europas fattigaste länder till ett föregångsland när det gäller ekonomisk tillväxt.

Annons
I Dagbladet skriver Peeter-Jaan Kask att Sverige (som ST hävdat) inte har något att lära av Irlands ekonomiska politik. Den politik som tagit Irland bort från fattigdom till en hög position i Europa välståndsliga även med de ekonomiska mått som Peeter-Jaan Kask föredrar. Denna von oben-mentalitet är dessvärre något socialdemokratin ofta visar upp: Sverige har inget att lära av andra, alla andra bör lära av oss. Det faktum att Irland på 20 år har genomfört mycket av det som det tog oss 150 år att gå från bondesamhälle till tjänstesamhälle undviker man nogsamt att nämna.
Ingen påstår att Irland är ett bättre land än Sverige. Men det finns delar av den snabba ekonomiska tillväxten som vi skulle kunna lära av. Till exempel hur den höga tillväxten fortsatt och ser ut att fortsätta fastän Irland inte längre har några \"inhämtningsfördelar\" sedan man passerat många europeiska länder i välståndsligan. Människor och företag lockas till den gröna ön av låga bolags- och inkomstskatter vilket ytterligare driver upp tillväxten.
Irland har inte längre konkurrensfördelar genom låga löner. Det är inte inom industriproduktion de nya jobben har genererats. Istället har Dublin kommit att bli något av Europas IT-huvudstad. Flera av jättarna i databranschen har stora delar av sin verksamhet stationerad i just här. Vi talar inte om \"enkla\" supporttjänster, utan om högkvalificerad forskning och utveckling. Utöver IT är finansiella tjänster och läkemedel högkvalificerade sektorer som också blommar. Det byggs som aldrig förr, något som alla Irlandsresenärer kan se med blotta ögat och tjänstesektorn skapar mängder med nya jobb.
Sverige är förvisso ett av de länder som lever upp till den så kallade Lissabonstrategin och målsättningen om att tre procent av BNP skall avsättas till forskning och utveckling. Detta främst beroende på att stora företag som Astra och Ericsson satsar stora summor på forskning. Dessvärre sätter den svenska vänstern ständigt käppar i hjulet för att tjänstesektorn skall kunna växa ytterligare. Stopplagar och regleringar av vårdtjänster, samt ett förakt för hushållsnära tjänster, är knappast något som skapar nya jobb.
Uppenbarligen gör irländarna något rätt när de har låg arbetslöshet trots att tiotusentals arbetare \"sociala turister\" för att tala Göran Perssons språk har flyttat till ön för att söka jobb (däribland ett icke föraktligt antal svenskar). Varför skall det vara så förtvivlat svårt att lära av andras exempel? Irland är ett sådant.

\"Uppenbarligen gör irländarna något rätt

Mer läsning

Annons