Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett grovmaskigt nät

Annons
I går kunde Dagens Nyheter rapportera om hur enkelt det har varit för enskilda föreningar att få bidrag från jämställdhetsenheten på Näringsdepartementet. 55 miljoner kronor har departementet betalat ut i bidrag till olika organisationer och föreningar utan några speciella krav på redovisning vad pengarna skall användas, eller har använts till.
Säkerligen är det så att de allra flesta organisationer som får dessa bidrag sköter sig och använder pengarna till vettiga projekt för att främja jämställdhetsarbetet. Men när det uppdagas att personer som tjänstemannen på Näringsdepartementet har lyckats lura till sig miljonbelopp innan han upptäcktes så väcks frågan hur många dylika fall som lyckats slinka igenom det ytterst grovmaskiga nät av kontroll som tycks finnas.
Ett annat exempel är när en förening som Centrum mot rasism avslöjas med att mest ha använt pengar till dyra krognotor och hotellnätter. Detta istället för att göra det de fick pengar för att göra och det kan därför tyckas att det är för enkelt att få bidrag bara man säger att de rätta sakerna och använder de rätta nyckelfraserna i sina ansökningar.
Då det är alla våra gemensamma pengar som används för att finansiera dessa projekt så måste det finnas en bra kontroll innan pengarna delas ut, och sedan en bra uppföljning efteråt för att se vad utfallet har blivit. Det borde vara större krav på de organisationer som söker bidrag att precisera vad de avser att göra med pengarna och hur de tänker sig att det konkreta arbetet skall gå till för att bäst uppnå de stadgade målsättningarna.
Den socialdemokratiske handelsministern Gustav Möller sade en gång "varje ineffektivt använd skattekrona är en stöld från de fattiga". Det mottot borde även dagens S-märkta regering anamma. Bara för att det är skattepengar det rör sig om och att finansminister Nuder i grunden är positiv till skattehöjningar så betyder inte det att det är fritt fram att dela ut dessa skattekronor till höger och vänster. Varje krona som används till ännu ett meningslöst projekt borde rimligtvis ha använts till något som för samhället i en positiv riktning eller till att prioritera statens kärnverksamheter. Möjligheten finns såklart också att pengarna inte borde ha använts av staten alls utan att de skulle ha fått stanna kvar i arbetarnas plånböcker. Men den tanken har nog aldrig föresvävat finansministern.

"Enkelt att få bidrag bara man säger att de rätta sakerna

Mer läsning

Annons