Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett hästhuvud i sängen

Annons
Professor Tiina Rosenberg (Fi) drar sig tillbaka från politiken innan hon egentligen börjat. Naturligtvis har detta inget att göra med hennes egna tillkortakommanden. I stället är det å ena sidan "mediedrevets" fel (främst Svenska Dagbladet och Timbro), samt å den andra; feministen Ebba Witt Brattström som ligger bakom allt. Hela genusforskningen är hotad hävdar Tiina Rosenberg på DN Debatt där hon luftar sina konspirationsteorier och utser en lång rad andra syndabockar.
Vi ler när Rosenberg utvecklar sina antaganden om något slags jättekomplott mot feminismen i allmänhet och henne själv i synnerhet. Och riktigt skrattretande blir det när Rosenberg skriver om maffiametoder och hot sedan hon mottagit en bokförsändelse från Timbro. "Jag känner igen Gudfadern när han talar" heter det.
Nå, nu var det inget hästhuvud Tiina Rosenberg hittade i sängen när hon vaknade (vilket inte förvånar då Timro är en tankesmedja som bedriver opinionsarbete). Timbro har tydligen i reklamsyfte skickat ut Ayn Rands roman "Och världen skälvde" till ett antal mer eller mindre kända svenskar. En berättelse om hur ett kollektivistiskt och starkt kontrollerande samhälle knäcker människor. Med boken följde ett personligt och ironiskt formulerat brev.
Så detta skulle alltså vara hotet mot Rosenberg? Det är ju lika förryckt som om ST:s ledarredaktörer skulle känna sig hotade och polisanmäla Revolutionär kommunistisk ungdom om organisationen tillsänt oss ett exemplar av det kommunistiska manifestet.
Nej, vad Tiina Rosenberg nu ägnar sig åt är en väl organiserad reträtt från den offentliga arenan, en spelplats hon inte klarat av att hantera. Rosenberg har förvisso varit mycket i ramljuset den sista tiden, men i detta är hon och det nybildade Fi inte unikt. Personer och organisationer som med kontroversiella budskap söker politisk makt får finna sig i att bli tämligen närgånget granskade. Sådana är spelets regler.
Fi står eller faller inte med enskilda personer, det blev också partiledarens Gudrun Schymans kommentar vilket är en klok analys. Ytterligare en reflexion är frågan om Schyman är särskilt ledsen över Tiina Rosenbergs beslut. Ebba Witt Brattströms avhopp torde ha haft betydligt större negativ inverkan på Fi:s möjligheter att samla ett stort antal feminister under fanorna.
Till slut tycks Tiina Rosenberg också vara helt säker på att det är yttre fiender som ligger bakom "kampanjen" mot henne. Detta är naivt då det kan mycket väl vara precis tvärtom.

"Fi står eller faller inte med enskilda personer

Mer läsning

Annons