Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett israeliskt vägval

Annons
I skuggan av Hamas framgångar i det palestinska parlamentsvalet och att den före detta premiärministern Ariel Sharons koma går Israel i dag till val. Enligt opinionsmätningarna ser de illavarslande farhågor om en kraftig högervind i parlamentsvalet som en reaktion på Palestinas radikalisering inte ut att besannas. I stället är det Kadima, det parti som Sharon startade strax innan han föll i koma, och dess ledare Ehud Olmert som i de senaste mätningarna ser ut att få störst stöd.
Kadima och arbetarpartiet är två partier som vill fortsätta tillbakadragandet från de ockuperade områdena dock i olika omfattning och tempo medan högerpartiet Likud förordar en än mer hårdför politik mot den palestinska myndigheten.
Det är glädjande att israelerna inte tycks ta den enkla vägen och rösta fram Benjamin Nethanyahus Likudparti. Detta hade kunnat innebära en låsning av fredsprocessen för många år framöver.
Ett Israel som i sakta mak drar sig tillbaka från ockuperad mark är i alla fall bättre än ett Israel som snarare befäster bosättningspolitiken.

Mer läsning

Annons