Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett minne blott

Annons
Den 31 mars blir Utlänningsnämnden ett minne blott. Äntligen, frestas vi tillägga. Redan 2001 fattades beslut om detta i riksdagen, men regeringen har länge dröjt med att verkställa beslutet. När detta nu äntligen sker så ersätts dagens tämligen godtyckliga asylprocess med ett domstolsförfarande. Migrationsverkets beslut skall i fortsättningen överklagas till särskilda migrationsdomstolar och en migrationsöverdomstol inrättas som högsta instans besluten i denna domstol bildar också praxis.
Migrationsminister Barbro Holmberg säger sig vara nöjd med det nya systemet - bra det, men varför regeringen då dragit det hela i långbänk?
Att låta de som söker asyl i Sverige i flykt från krig och fattigdom få föra fram sin sak i domstol är ett steg i rätt riktning; ett steg mot en mer rättssäker asylprocess. Detta förfarande gör att den asylsökande får presentera sitt fall och ta upp de uppgifter som denne anser tala för att han eller hon skall få stanna. Dels är detta bra ur ett psykologiskt perspektiv, människors berättelser och skäl tas på allvar och lyssnas på. Dels ur ett juridiskt perspektiv, det är bättre att domstolar avgör om de krav som ställs för att få stanna möts eller inte än att en politisk nämnd gör det.
Det ställs i och med det nya systemet också krav på att Migrationsverket skall kunna dokumentera huruvida de skäl som satts upp för att få stanna möts eller inte. Sedan är det i det nya systemet upp till en oberoende domare att avgöra vilken av parterna som har rätt.
Inte minst efter de senaste månadernas skandaler inom Migrationsverket tårt- och champagnekalas efter utvisningar, fest med prostituerade i Mongoliet etcetera är det bra att det ankommer på en utomstående instans att slutgiltigt avgöra vilka som skall få stanna eller inte.
Ett annat problem i den svenska asylprocessen är de extremt långa handläggningstiderna. Om detta kommer att förändras med det nya förfarandet återstår att se. Förhoppninsvis kommer det nya systemet att innebära att det går snabbare att avgöra om kraven möts eller inte. Klart är att det är inhumant att asylsökande skall sitta på flyktingförläggningar i år innan de får ett slutgiltigt besked.

\"Ett steg mot en mer rättssäker asylprocess

Mer läsning

Annons