Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett nyval kan förändra läget

/

Annons

Det riktigt intressanta i dag i den mån man diskuterar opinionsläget, är hur opinionen kommer att påverkas av det regeringskaos som utlösts av SD:s besked att de tänker stödja de borgerligas budget. Svaret är väl att ingen riktigt vet.

Det går ändå att förmoda att SD riskerar att straffas något. Förmodligen kommer de att kunna behålla de flesta av sina väljare, men några av deras tidigare väljare är säkert emot detta agerande. Det är inte lättare att förutse hur övriga partiers väljare reagerar.

En god gissning är ändå att Socialdemokraterna och Stefan Löfven kommer att ha viss möjlighet att dra nytta av att han så länge pläderat för de blocköverskridande lösningar som skulle ha gjort att dagens kaos kunde ha undvikits.

Nu är den borgerliga dominansen i medierna väldigt stor, så risken är att detta försvinner i försöken att lasta krisen på Löfvens person. Men verkligheten talar ju för Löfvens version. Och på sikt – liksom gissar jag inför ett eventuellt nyval – brukar det få genomslag.

De borgerliga tar en stor risk om de väljer att utlösa krisen. De är visserligen långt nere redan nu bland något som närmar sig kärnan av deras väljare. Men med dagens otrogna väljarkår är det nog ännu en bit kvar till botten, för de borgerliga.

Också sett till dagsläget har de borgerliga problem.

Till skillnad från andra opinionsinstitut så visar SCB:s stora mätning på en liten tillbakagång för de borgerliga som i undersökningen till och med får mindre antal röster och färre mandat än S-MP-regeringen.

Vänsterpartiet håller sin siffra från valet. Feministiskt Initiativ som tar röster som skulle ha blivit rödgröna mandat minskar (de redovisas inte separat).

Samtidigt hamnar KD under riksdagsspärren medan SD minskar något. Det ger de rödgröna 169 mandat i denna mätning.

Det är bara sex mandat från egen majoritet i riksdagen om nyvalet – extravalet någon gång mellan 29 december och 29 mars – blir lösningen på regeringskrisen.

Det finns förstås ingen garanti för att detta skulle lyckas. Risken att ett nyval inte skulle lösa den svenska politikens knutar är uppenbar. Men vad är alternativet om de borgerliga framhärdar i sin blockpolitik? Jo, att de släpper in SD i värmen.

Gör de så – tvärtemot hittillsvarande vallöften – vågar jag definitivt spå rödgrön valseger i nästa val.

Tills vidare får vi hoppas att dagens budgetkris ger de borgerliga en anledning att på allvar försöka komma över förra valrörelsens låsningar, så att Sverige kan regeras utan inflytande från det nyfascistiska SD.

De som inte ser alla människor som lika värda ska inte ges inflytande utöver vad valresultatet ger. Då är nyvalet att föredra.

Mer läsning

Annons