Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett oklokt förslag

Annons
Kabinettssekreteraren på Utrikesdepartementet, Hans Dahlgren, är Sveriges kandidat till att efterträda Wendy Chamberlin som chef för FN:s flyktingorgan, UNHCR. En organisation vars syfte är att hjälpa människor som är på flykt, att ge dem skydd samt att finna varaktiga lösningar för dem. Organisationen är kraftigt underfinansierad i förhållande till de behov som finns runt om i världen, och en av de viktigaste uppgifterna för den nya flyktingkommissarien blir att försöka öka organisationens medel. Detta för att i framtiden förhoppningsvis kunna undvika och förebygga, eller åtminstone minimera följderna av flyktingskatastrofer till exempel den i Darfurprovinsen i Sudan.

Hans Dahlgren är utrikesminister Laila Freivalds närmaste man, och därmed en av de ytterst ansvariga på UD för fiaskot under tsunamikatastrofen i Asien. De flesta av oss är överens om att utrikesdepartementets och regeringens hantering av denna katastrof för såväl svenska som utländska medborgare var under all kritik. Först gjordes ingenting alls, och sedan gjordes inte tillräckligt. Är det då verkligen klokt att föreslå en person som uppenbarligen inte klarade av de krav som ställs under dess extrema förhållanden som chef för en organisation som praktiskt taget dagligen skall hantera krissituationer?

Dahlgren var även kabinettssekreterare under den tid då de två terrormisstänkta egyptierna utvisade under starkt kritiserade former. Sverige hade ju fått en garanti för att två inte skulle misshandlas i Egypten ett land som är väl känt för sin brutala behandling av fångar. Maken till godtrogenhet är svår att finna. Något politiskt ansvar för dessa händelser har ännu inte utkrävts, och att under dessa omständigheter befordra och ge en av de ledande politiska tjänstemännen en knuff framåt i karriären vore högst olämpligt.

Förhoppningsvis finner Kofi Annan och de andra deltagarna i rekryteringsprocessen någon av de andra kandidaterna lämpligare för denna viktiga position i det internationella samfundets humanitära arbete. En fråga som uppkommer är om den svenska regeringen har flyktingarnas eller trogna socialdemokraters bästa för ögonen när de väljer att lansera kandidater till höga poster?

\"Först gjordes ingenting alls

Mer läsning

Annons