Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett parti i uppförsbacke

Annons
Det går tungt för folkpartiet. Sedan i våras har var tredje väljare övergett partiet enligt den senaste mätningen från Temo. På sätt och vis är det lätt att förstå varför. En viktig delförklaring är förstås moderaternas framgångar i opinionen. Många av de väljare som röstade på folkpartiet i det framgångsrika valet 2002 var missnöjda moderater. När moderaterna nu surfar på en framgångsvåg under Fredrik Reinfeldts ledarskap lägger många sin röst på dem istället. Ett lätt konstaterat faktum är att partier som är framgångsrika i opinionsmätningar och som får positiv uppmärksamhet i medierna också lockar till sig ännu fler väljare. Har snöbollen väl satts i rullning så går det lite av sig själv. För de partier som försöker knuffa snöbollen i uppförsbacke är det betydligt svårare. I förra valet hade folkpartiet positiv rullning på sin snöboll, allt partiet gjorde framställdes på ett positivt sett i medierna. Lars Leijonborg kallades för Leijonkungen i en av kvällstidningarna. Nu framstår och framställs Leijonborg allt oftare som en tråkmåns.
Sedan finns det en andra viktig delförklaring. En stor grupp av de som röstar på folkpartiet tillhör vad som brukade kallas "den borgerliga vänstern". Det vill säga väljare som står och väger mellan att rösta på socialdemokraterna och på att rösta borgerligt. Dessa väljare tenderar att skrämmas av den image som partiet försökt måla upp genom till exempel hårdare tag i skolan eller att utvisa invandrare som begår brott i Sverige. Dessa väljare skräms säkert också av den debatt som har varit om socialförsäkringarna. Även om folkpartiet benhårt har hållit fast vid sin linje om generösa nivåer i socialförsäkringarna så får den moderata linjen säkert många av dessa väljare att hellre rösta rött. Socialdemokraternas taktik om att en röst på folkpartiet är en röst på moderaterna tycks ha lyckats.
Det sämsta som kan hända nu är att folkpartiet börjar tänka mer på sig själva och strunta i alliansens enighet. Tyvärr har vi genom åren sett alltför många exempel på att borgarnas förtroende skjutits i sank genom att de olika partierna försöker profilera sig för mycket när det går dåligt i opinionsmätningarna. Därför är det olyckligt att folkpartiets partisekreterare Johan Jacobsson i går menade att just detta kan bli fallet. Kanske gynnar det folkpartiet, men det minskar alliansens möjligheter att erövra regeringsmakten.

Mer läsning

Annons