Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett säkert kort

/

När väljarna rankar sina viktigaste valfrågor kommer jobben och arbetslösheten alltid i topp tre. Dessutom är det en vedertagen sanning att det parti eller block som väljarna har störst förtroende för i ekonomiska frågor, så gott som alltid tar hem segern. Likaså att oro i omvärlden kan få väljarna att frukta förändring och söka sig till det trygga och välkända.

Annons

Därför är det inte särskilt konstigt att det är just jobb, stabilitet och balanserad ekonomi som Alliansen plockar fram som ess ur rockärmen inför valspurten. När de gemensamma valaffischerna, som de fyra partisekreterarna presenterade på torsdagen, snart sprids över landet, är detta vad väljarna kommer att möta:

Vi gillar arbete. Speciellt samarbete.

Med oss blir det inga urspårade förhandlingar. Men det bli höghastighetståg och fler jobb.

Vissa vill bygga Sverige med bidrag. Vi gör det med jobb och 150 000 nya bostäder.

Partisekreterarna poängterade flera gånger att valet står mellan stabilitet och kaos. Ett gemensamt valmanifest vs ett blankt papper. Fyra partier som gillar varandra mot tre som inte vill samarbeta. Eller som Moderaternas Kent Persson uttryckte saken: Väljarna vet vad de får om de röstar på Alliansen.

Rent strategiskt är det sannolikt smart. Enligt DN/Ipsos senaste mätning är ekonomin Alliansens starkaste kort. När Ipsos frågar väljarna vilket parti de anser är bäst på att sköta Sveriges ekonomi är Moderaternas ledning över Socialdemokraterna gigantisk: 45 procent vs 25 procent till statsminister Fredrik Reinfeldts favör.

Vad gäller andra populära valfrågor ligger blocken ganska lika när det gäller skolan, sysselsättningen och försvaret, medan Socialdemokraterna tar hem kampen om såväl sjukvården som äldreomsorgen. Föga förvånande vinner Miljöpartiet miljö- och klimatfajten, och glädjande nog anser bara 15 procent att Sverigedemokraterna är bäst på flykting- och invandringsfrågor.

Rent sakfrågemässigt är det således ett rätt jämnt lopp mellan blocken. Trots det ligger Alliansen enligt opinionsmätningarna fortfarande en bra bit efter oppositionen, även om de borgerliga partierna enligt flera undersökningar har börjat knappa in och troligtvis kommer att öka ytterligare.

Det senare beror sannolikt inte minst på Fredrik Reinfeldt, som både är Alliansens säkraste och starkaste kort. För om det är något som har framkommit under de senaste veckornas debatter och utfrågningar, är det hur oerfaren Stefan Löfven (S) är, särskilt i kontrast till Reinfeldts statsmannalika framtoning som inger förtroende långt utanför Sveriges gränser.

Om detta, i kombination med trygghet och ekonomisk stabilitet, räcker för att ge regeringen den skjuts den behöver för att få styra i ytterligare fyra år på Rosenbad, är upp till väljarna att avgöra.

Mer läsning

Annons