Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett steg framåt och två steg bakåt för Stenstan

/
  • Vängåvans bokhandel är en av de butiker i Stenstan som satsar på aktiviteter. Här en författarafton med fjolårets Augustprisvinnare Kristina Sandberg för ett par år sedan.

Annons

Sakta men säkert så minskar antalet butiker i Stenstan. Visst, det finns positiva exempel också; det finns de som satsar och öppnar nytt eller bygger ut i stan, men utvecklingen i sin helhet är lite av ett steg framåt och två steg bakåt.

För en levande stadskärna behövs att ett flertal saker kombineras: Bostäder, butiker, arbetsplatser samt ett nöjesliv i form av caféer, restauranger, biografer med mera. Därtill behövs förstås bra kommunikationer – både kollektivtrafik och möjlighet att köra och parkera bilar.

På flera punkter ser det okej ut för Stenstan. Bostäder finns, även om fler kunde önskas, och det är svårt att se var särskilt många fler bostadshus skulle kunna växa fram i Stenstan. De senaste åren har också utbudet av restauranger och caféer vuxit nästan explosionsartat. Människor som jobbar i Stenstan eller dess direkta närhet saknas inte heller. Det är främst handeln som fallerar.

Många har pekat på den höga hyresnivån i Stenstan som ett stort problem, särskilt för mindre butiker med liten omsättning. De stora hyresvärdarna slår ifrån sig och menar att nivån inte är högre än på andra jämförbara orter. Jag är inte person att döma vilken part som har rätt i frågan, om det ens finns ett rätt och ett fel. Kanske finns det bara olika uppfattningar om vad som är en rimlig hyresnivå. Klart är i alla fall att många mindre butiker inte klarar av att få någon lönsamhet i Stenstan och därför antingen lägger ner eller väljer att satsa i Birsta i stället.

Konkurrensen från just Birsta är också hård. Och den minskar inte när fler och fler butiker slår igen och stan som helhet tappar i attraktivitet. När Birsta för några år sedan expanderade som kraftigast så var det många butiker som hade ambitionen att finnas både i stan och i Birsta. Allt färre av dessa är kvar och de flesta har valt att ha kvar sin butik i Birsta snarare än i stan.

Jag tycker också det är viktigt att lyfta fram det individuella ansvaret: Tycker vi – du och jag – att det är viktigt med en levande stadskärna och ett brett utbud av butiker så får vi helt enkelt se till att också spendera en större del av våra pengar i Stenstan än vad vi gör i dag. Det är lätt att i ena stunden beklaga sig över Stenstans dystra utveckling för att i nästa sekund sätta sig i bilen och åka till Birsta för en heldag med shopping eller att beställa prylar på nätet i stället för att handla i de fysiska butiker som finns. Just det sistnämnda torde till vara en tungt bidragande orsak till att Akademibokhandeln i In-gallerian nu slår igen.

Det är uppenbart att det inte längre räcker för Stenstans butiker att slå upp sina dörrar och passivt vänta på kunder. Visst kan man drömma om att politikerna förmår att göra stan mer attraktiv, men handlarna måste också själva vara betydligt mer aktiva än i dag. Där har Stenstans andra boklåda – den Akademibokhandel som nu blir kvar – utmärkt sig på ett positivt sätt. Lennart Bergström som driver affären har satsat på aktiviteter för att dra till sig kunder – allt från författaraftnar till en deckarfestival. Jag vet inte exakt hur det har påverkat butikens omsättning, men jag tror jag törs anta att butiken hade omsatt mindre om Bergström inte hade varit en påhittig entreprenör. Fler borde följa detta exempel.

Mer läsning

Annons