Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett steg i rätt riktning

Annons
I sitt avslutningstal på folkpartiets landsmöte kom Lars Leijonborg med ett kompromissförslag till sina kamrater i alliansen rörande ersättningsnivåerna i sjukförsäkringen. Leijonborg vill behålla dagens nivåer men genom en rad åtgärder till exempel mot fusk och för att få bukt med onödigt långa vårdtider pressa ner ohälsotalen från \"feberheta\" 42,5 dagar per person och år till 37. Det skulle innebära en besparing på 1516 miljarder kronor. Efter halva mandatperioden införs en kontrollstation, har inte de föreslagna åtgärderna fått önskad effekt kan det då bli nya diskussioner om ersättningsnivåerna.
Vi tycker att detta är en bra kompromiss. Med tanke på hur det slår mot dem som är långtidssjuka är det rimligt att sänkta ersättningsnivåer är en sista utväg. En åtgärd som tas till när allt annat har provats snarare än att vara den första åtgärden som genomförs.
Det är glädjande att Leijonborg med kompromissen visar att folkpartiet vill ha kvar de 80-procentiga ersättningsnivåerna, men att man likt de övriga allianspartierna är beredd att kompromissa ifall det visar sig nödvändigt.
Återstår att se hur de övriga borgerliga partierna reagerar.

Mer läsning

Annons