Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett stort steg framåt

Annons
G8-mötet i Skottland förra veckan kommer sannolikt inte att gå till historien som den stora vändpunkten i kampen mot fattigdom i världen. Det var inte heller att vänta. Om det hade funnits några enkla, snabba lösningar som de politiska ledarna bara behöver formulera på papper och skriva under vid en gemensam ceremoni, eller om det bara varit en fråga om resurser, så hade det nog blivit gjort för länge sedan. Det alla måste vara överens om är att situationen på många håll i världen är katastrofal. Varje dag dör 30 000 barn på grund av fattigdom. 300 miljoner afrikaner saknar tillgång till rent vatten, 40 miljoner barn och ungdomar står utan möjlighet att gå i skolan, för att bara nämna några exempel.

Den verkligt stora insats som de brittiska ledarna Tony Blair och Gordon Brown gjort, understödd av kampanjen kring Live 8-galorna några dagar innan toppmötet, är att dessa siffror åter hamnat högt upp på den internationella dagordningen. Löftet från G8-nationerna att fördubbla hjälpen till Afrika fram till 2010, en ökning på 25 miljarder dollar på år, är ett stort steg framåt. Att biståndet till utvecklingsländer i övrigt ska öka med 50 miljarder dollar, att antalet fredsbevarande trupper i Afrika ska bli fler och att handelshinder och exportsubventioner i den industrialiserade världen ska ses över med sikte på att avskaffas, är inte heller något att rycka på axlarna åt.

Men G8-mötets allra största förtjänst är att ledarna för världens dominerande industrinationer träffats för att tala om just detta, hur fattigdomen i världen ska kunna reduceras. Därför att det handlar om mer än bara bistånd och hjälpinsatser, hur välkomna de än är. I korrupta diktaturer eller regioner styrda av kriminella ligor går hjälpen ofta till spillo. En förutsättning för att satsningarna ska komma fram till de behövande och generera en långsiktig utveckling är att de mottagande samhällena utvecklas i riktning mot fungerande demokratier och att de fattiga länderna får chansen att sälja sina produkter på rättvisa villkor, utan att behöva kämpa mot den rika världens hemmasubventioner och handelshinder.

På en punkt nådde toppmötet inte särskilt långt. För den som vill peka ut misslyckanden på G8-mötet är det naturligt att lyfta fram USA:s ovilja att minska sina utsläpp av växthusgaser. Miljöfrågorna är en viktig del av en långsiktig fattigdomsbekämpning. Men även där måste det betraktas som en framgång att USA fanns med och tvingades diskutera frågan, att George W Bush förmådde sig till att åtminstone erkänna problemens existens. Att arbeta fram en hållbar strategi mot klimatförändringarna kommer också att ta lång tid och kräva många framtida toppmöten. Men att frågorna stod där, högst upp på dagordningen, när G8-ledarna träffades, var en entydig framgång.

Bildtext: Tony Blair och Gordon Brown har fört upp kampen mot fattigdomen på dagordningen.

Mer läsning

Annons