Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Faller regeringens budget är nyval svaret

/

Annons

När den nya regeringen i sin första regeringsförklaring kallar sig ”samarbetsregering för hela Sverige”, så är det av nödtvång, skriver DN:s Ewa Stenberg.

Det är sant. Det är också ett nödtvång för ett Sverige med nyfascister som tungan på vågen.

Lika sant är att statsminister Stefan Löfven (S) ända sen han blev vald till partiordförande tidigt 2012 talat om behovet av samverkan.

Valresultatet var inte svårt att förutse. Löfven visade sig ha den beredskap som krävs för det läge han hamnat i.

Frågan är hur beredda de borgerliga visar sig vara?

Här ser det sämre ut. Stenberg slår fast att de borgerliga inte vill ha nyval. Hon ser Reinfeldts avgång på valnatten som den främsta orsaken till det.

Möjligen tänker de sig att det blir lättare om Löfven först tvingas avgå. Men troligen räds de borgerliga ett nyval hur som helst.

Så frågan är hur de borgerliga agerar. Vågar de lägga fram en gemensam budget som SD kan välja att fälla, med nyval som följd?

Jag tror det, därför menar jag att den nya regeringen måste förbereda sig för nyval. De har inget att rädas.

Chansen är god att väljarna vid en regeringskris kommer att belöna dem som talar om samarbete för att skapa majoriteter utan rasisternas stöd.

Kan detta, och opinionens tryck, få de borgerliga att avstå från att lägga fram en gemensam budget i december, för att på det viset ta ifrån SD allt inflytande?

Jag hoppas det. Men om inte? Finns det då något alternativ till avgång om regeringen förlorar budgetomröstningen i december?

DN:s Johan Schück menar att dagens politiska osäkerhet inte är bra för svensk ekonomi. Ett nyval förlänger den perioden, därför resonerar han om alternativ.

Han menar faktiskt att regeringen skulle kunna sitta kvar med en borgerlig budget genom att komplettera med regeringsförslag med egna vallöften. Det vill jag kraftigt varna för.

Exemplet Sundsvall visar den handlingsförlamning som blev följden då den blågröna koalitionen 2012 satt kvar med en socialdemokratisk budget. Vi har också sett hur Moderaterna därpå straffades av väljarna – fullt välförtjänt – i höstens kommunval.

Är det något väljarna ser ner på, tror jag, är politiker som klänger sig fast vid sina poster, även när de inte kan uträtta något. Kompromisser är något annat. Såna accepterar väljarna när valresultat blir som de blir.

Schück ger ett annat alternativ också, att riksdagen inte antar någon ny budget utan regerar vidare med årets, som då får kompletteras av finansutskottet i riksdagen. Han bortser då från att budgeten för en minoritetsregering ger en större chans än andra riksdagsbeslut, att få sina förslag godkända. Faller regeringens budget bör de rödgröna gå till nyval. Svante Säwén

Mer läsning

Annons