Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fattigast i Europa

Annons
Moldavien är den enda sovjetrepublik som på demokratisk väg återfört kommunisterna till makten. Segern 2001 vanns med löften om ett närmande till Ryssland, fred med utbrytarrepubliken Dnestrrepubliken och höjd levnadsstandard i \"Europas fattigaste land\". I söndags segrade kommunisterna igen, trots att man närmat sig EU och därmed brutit alla tidigare vallöften.

Moldavien ligger på gränsen mellan den europeiska och den ryska maktsfären. En del av befolkningen är västvänlig, men den ryskspråkiga minoriteten och landsbygdsborna vill förbli inom den ryska sfären. Störst är det ryska inflytandet i Dnestrrepubliken. Området bröt sig ur Moldavien 1990 men har aldrig erkänts av omvärlden. Republiken styrs av en gammelkommunistisk regim utan folklig förankring. Ryssland har 2 500 soldater utplacerade mellan Moldavien och Dnestrrepubliken, trots löften om reträtt. Enligt Moskva är soldaterna där för att övervaka vapenvilan som ingicks efter inbördeskriget 1992. Få betvivlar dock att skälet är att bevaka det ryska inflytandet i regionen.

När Moskva presenterade en fredsplan hösten 2003 som innebar att de ryska soldaternas närvaro skulle permanentas, drog sig Moldaviens mäktige president Vladimir Voronin ur förhandlingarna. Sedan dess har relationen mellan Moskva och Chisinau försämrats markant, och inför valet i söndags eskalerade ordkriget. Chisinau anklagade Moskva för att försöka påverka valutgången i borgarnas favör. Premiärminister Vasile Tarlev reste till Bryssel i februari och ingick ett avtal med EU om närmare samarbete. Ryssland hotade med sanktioner och anklagade kommunisterna för att inte släppa fram oppositionen i medierna. Det är en anklagelse som inte saknar grund. I själva verket är oppositionens minimala plats i etern ett av skälen till kommunisternas seger. På landsbygden är människor i huvudsak hänvisade till den statliga television som i praktiken är ett språkrör för kommunistpartiet. Å andra sidan tittar många också på den ryska, kommunistkritiska statstelevisionen.

Den försvagade Europavänliga, och borgerliga oppositionen enades visserligen inför valet i ett valförbund med Chisinaus populäre borgmästare som en av frontfigurerna. Men det tredje största partiet, kristdemokraterna, utsåg tidigt de borgerliga till ärkerivaler istället för kommunisterna. Oppositionspartierna har lurpassat på varandra i stället för att gemensamt försöka få bort kommunisterna och sådan splittring avskräcker moldaverna. Kommunisterna framstår därför i mångas ögon som bästa garanten för stabilitet, även om de nu lutar sig mot det mer okända väst. Och stabilitet är vad man önskar sig för att uppnå den fred och den ekonomiska utveckling som ska förmå Moldavien att kasta av sig epitetet Europas fattigaste land.

Mer läsning

Annons