Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fel instans gav uteblivet svar

/

Annons

Det politiska Sverige inväntade Högsta Domstolens besked med stort intresse. Skulle förra höstens riksdagsbeslut om var värnskattens brytpunkt i skatteskalan skulle ligga, få godkänt?

Ett godkännande skulle förutom oförändrad skatt för dem som tjänar mycket, också innebära att det är tillåtet för en opposition att bryta ut delar av en regeringsbudget i den mån förändringen stärker statsbudgeten.

Det var så de rödgröna såg på saken förra året. Eftersom SD stödde förslaget då stoppades de borgerligas skattesänkning för de välbeställda.

Om detta sätt att agera från oppositionens sida inte fick godkänt, skulle det underlätta för alla minoritetsregeringar att sitta kvar eftersom det skulle bli lättare att få igenom sin budget.

Det är själva tanken med den princip som infördes under krisbekämpningens 90-tal. Fast sossarna menar i dag att principen skulle skydda mot budgetförsvagningar. Det var förstås extra viktigt under denna kris.

Nu är ju detta inte ett så akut politiskt problem, eftersom de borgerliga inte ändrat syn sen dess. Man har redan lovat att inte bryta ut ekonomiska delförslag ur de rödgrönas budget.

Ändå var det synd att HD inte kunde fatta något beslut nu på grund av en procedurfråga – den överklagade domen hade fattats i fel instans enligt HD.

Det innebär att beskedet senareläggs, om nu Skattebetalarnas förening väljer en ny process, när det slutliga skattebeskedet för 2014 väl kommit till medborgarna. Det vet vi inte.

Rimligare är att frågan om skattenivån får förbli en politisk process. Men frågan om hur beslut ska tas är inte oviktig. Grundtipset är därför att Skattebetalarnas förening går vidare.

Grundproblemet för regeringen är dock ett annat nu när vi i riksdagen fått ett parti, SD, som är berett att rösta även på andras budget, trots att man inte gillar den.

SD är inte som andra. De har inget emot kaos. Därför tror jag personligen på regeringskris tredje december. Svante Säwén

Mer läsning

Annons