Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Feminism utan principer

/
  • Folkpartiets feminism blir svår att ta allvar när de inte står upp för sina egna jämtställdhetsförslag.

Det finns en majoritet i riksdagen för att avskaffa vårdnadsbidraget.
Folkpartiet, som länge har motsatt sig bidraget, skulle kunna göra upp med de rödgröna och göra slut på subventionerna av hemmafruar och utanförskap.

Annons

Men nej. I onsdags valde FP i stället att tillsammans med övriga allianspartier och Sverigedemokraterna i riksdagens socialförsäkringsutskott, stödja ett fortsatt vårdnadsbidrag.

Till skillnad från välfärdssystemen i många andra länder handlar den svenska välfärden i huvudsak om att premiera arbete. Det finns få inslag som uppmuntrar passivt bidragsmottagande. Vårdnadsbidraget är ett beklagligt undantag.

Medan kvinnors deltidsarbeten och långa föräldraledigheter av de flesta betraktas som ett centralt jämställdhetsproblem, med stora konsekvenser för karriärmöjligheter, löner och pensioner, sänder vårdnadsbidraget ut exakt motsatt signal.

I sin sammanställning av forskning kring effekterna av vårdnadsbidraget konstaterar Försäkringskassan även att fördelningen av tid med barn och för hushållsarbete är mer ojämn i familjer som tar emot bidraget. Det handlar med andra ord om ett system som förstärker de normer och beteenden som leder till bristande jämställdhet.

Även ur integrationssynpunkt finns det tydliga tecken på vårdnadsbidragets negativa effekter. Bland de som tar emot vårdnadsbidrag är kvinnor med invandrarbakgrund klart överrepresenterande. Det innebär att en av de grupper som har störst behov av att etablera sig på arbetsmarknaden får ännu sämre anknytning.

Men det innebär också att en grupp barn får sämre möjligheter att lära sig svenska, då de missar de första åren i förskolan som är av stor betydelse för språkutvecklingen.

Det är detta system Folkpartiet väljer att stödja. FP borde stå upp för den feminism man säger sig företräda och sätta stopp för vårdnadsbidraget.

Mer läsning

Annons