Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fika i solen – en mänsklig rättighet

/
  • Fika i solen, tyvärr ingen självklarhet för alla som bor på äldreboenden.

Ingen människa är den andra lik, särskilt inte inom äldreomsorgen. Där ryms hundratusentals gamla som inte bara har olika personligheter, utan också olika hjälpbehov. Det är allt från de kärnfriska som bara vill ha handräckning med städningen till de gravt dementa som behöver ständig tillsyn.

Annons

Förra året wallraffade reportern Anna Bäsén som undersköterska inom äldreomsorgen. Hon vittnade om minutiösa tidsscheman där det saknas utrymme för de mänskliga omständigheter som är verkligheten: någon som är orolig och behöver lugnas, ett hem som är stökigare än beräknat, förlagda mediciner. De anställda får ta av sin egen rast för att hinna (Expressen, 27/8 -14).

Samma bild ger Kommunals rapport, Plats för proffsen, som släpptes i våras.

Det torde därför inte förvåna någon att Socialstyrelsens undersökning nu uppdagar att var fjärde vårdtagare inom äldreomsorgen upplever att de alldeles för sällan får komma ut i friska luften. I vissa kommuner är mer än hälften missnöjda med situationen.

Kopplingen mellan isolering och depression har belagts vetenskapligt ett otal gånger. För några år sedan kom en studie, Loneliness in Older

Persons: A Predictor of Functional Decline and Death, som visade att ofrivillig ensamhet hos äldre dessutom påverkar den fysiska hälsan så negativt att den till och med kan vara dödlig.

Att anställda inom äldreomsorgen inte har tid med omsorg om de äldre är således inte bara beklagligt utan direkt hälsovådligt. För det är inte lyxig guldkant att ta en promenad, dra in lukten av nyklippt gräs och regnvåt jord i lungorna, dricka en kopp kaffe med någon som ser en i ögonen och lyssnar. Det är ett grundläggande mänskligt behov.

Även små, enkla åtgärder kan göra stor skillnad.

I Skåne har förskrivningen av läkemedel till personer över 75 minskat med en femtedel sedan regionen förra året öppnade särskilda äldrevårdsmottagningar där patienterna får träffa samma läkare varje gång (P4 Kristianstad, 15/7).

Hemtjänsten i Munkedal har börjat laga mat tillsammans med de gamla, och det blir inte dyrare än att micra sorgliga färdigrätter. Det går att göra omvårdnadsinsatser samtidigt, säger Maria Länström, utredare inom vård och omsorg, till facktidningen Ny Tid (9/7).

Karlskronas äldreboenden får hundbesök en gång i veckan. På demenscentrum.se berättar områdeschefen Lotta Folkesson om den tröst och glädje detta skänker de gamla. En del kommer ihåg hundarnas namn trots att det var länge sedan man kunde minnas till exempel namn på personalen, skriver hon.

En miljard extra skattekronor pytsar regeringen i år in i den schweizerost som är äldreomsorgen. Det är förstås välkommet. Risken är dock att håligheterna kommer att bestå så länge man på vissa håll uppehåller sig vid kortsiktiga tidsvinster istället för att göra det som lönar sig i det långa loppet: att se hela människan.

Mer läsning

Annons