Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler underentreprenörer ger fler risker

/
  • Siffrorna visar att i snitt dör en byggnadsarbetare i månaden, trots att de stora företagens statistik visar på mindre olyckor. Hur går det ihop?

Annons

De senaste tio årens statistik över byggnadsarbetare som varit med om allvarliga olyckor på jobbet, så pass allvarliga att de inte kom hem efter kl 16 som alla andra, visar fort­farande att en byggnads­arbetare i månaden dör!

Enligt Sveriges Byggindustrier minskar antalet allvarliga olyckor bland deras medlemsföretag.

Vilket är positivt men det tragiska återstår. Efter en rad allvarliga olyckor de senaste åren har arbetet på de så kallade rikstäckande företagen tagit stora steg framåt vad gäller det förebyggande arbetet. Men det märks knappt någon minskning av omkomna. Varför?

Arbetsmarknaden har förändrats, fler entreprenörer som ska utföra jobben sida vid sida. Byggnadsarbetare som jobbar tillsammans på arbetsplatserna kommer allt oftare från flera företag och när det som inte får hända ändå sker så uppstår problem. För när utredare från arbetsmiljöverket, och senare åklagare, kommer till olycksplatsen för att försöka finna svar på frågorna: Vart har det brustit? Vem bär ansvaret? Det är då svårigheterna dyker upp att kunna ställa någon till svars för ett eventuellt brott.

Ett riktigt tragiskt exempel är olyckan på Nordkalk utanför Luleå 2011. Här var ett flertal företag inblandade när olyckan skedde, och följderna blev allvarliga brännskador och grabbar som aldrig fick återvända hem.

Som i så många fall så var det unga killar som saknade en fast anställning. De rings in på timanställning när jobb dyker upp.

I unga år är man villig att ta vilka jobb som helst och att ställa krav innebär många gånger att telefonen inte ringer nästa gång. Kommer man dessutom från ett annat land så blir rädslan att förlora jobbet ännu större, men också riskerna.

Vi behöver ett ökat ansvar hos huvudentreprenörer samt beställare.

Här måste våra besluts­fattare ta i med hårdhandskarna och sätta nya tydliga regler för hur ansvaret skall fördelas. Företag med kollektivavtal syns allt mindre i den tråkiga statistiken.

Även inom den delen av bygget som föregår själva byggandet det vill säga på konstruktörsnivå finns det brister. Beräkningar av hållfastheter i konstruktioner kan också leda till olyckor när flera olika konsulter varit inblandade.

Vi behöver en helhetslösning kring ansvarsfrågan. Så uppmaningen blir: bjud in parterna, Arbetsmiljöverket samt åklagare för att förbättra arbetsmiljölagens paragrafer om arbetsmiljöansvaret. En tydlig ansvarig för hela kedjan av entreprenörer på byggprojekten måste till!

Peter Björklund, byggnadsarbetare, Bredsand

Mer läsning

Annons