Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyttcirkus i Strasbourg

Annons
Jag besöker ofta skolklasser runt om i landet för att berätta om arbetet i Europaparlamentet. En fråga återkommer alltid - varför pendlar ni mellan Bryssel och Strasbourg? Frågan är berättigad. Fyra dagar i månaden, 12 gånger om året, åker Europaparlamentet till Strasbourg för att votera. Resten av året sammanträder vi i Bryssel, där det finns utmärkta lokaler.
Denna flyttcirkus är oerhört irriterande. Det kostar 200 miljoner euro om året att flytta 732 EU-parlamentariker samt några tusen tjänstemän varje månad! Ett stort antal lastbilar kör med lådor mellan Belgien och Frankrike för att transportera handlingar, något som leder till en onödig belastning på miljön. Resorna är en ständig källa till frustration eftersom transporterna till och från Strasbourg är usla. Sist men inte minst ger skapar det ett löjes skimmer som gör att Europaparlamentet inte tas på allvar.
Skälet att vara i Strasbourg är gammalt - parlamentet delade ursprungligen lokaler med Europarådet som hade valt den franska krigshärjade gränsstaden som en symbol för freden mellan Tyskland och Frankrike. En natt på ett EU toppmöte smög den franske presidenten in en skrivning i EU:s fördrag som stadgar att vi måste vara i Strasbourg 12 gånger om året. Det som står i fördraget kan bara ändras med enhällighet bland Europas statsministrar. Om Europaparlamentet självt fick bestämma skulle vi i morgon lägga ned pendlandet och bara vara i Bryssel.
Det krävs därför ett konkret alternativ för att få slut på det fåniga pendlandet. Jag har ett sådant förslag. Idén föddes när Barroso höll tal om Lissabonstrategin. Han sa då att EU behöver satsa mer på forskning och att det borde finnas en europeisk motsvarighet till MIT, det berömda Massachusetts Institute of Technology i Boston, USA. Ett Europeiskt MIT skulle kunna dra till sig välrenommerade forskare från hela kontinenten.
Jag föreslår därför - skapa ett SIT- Strasbourg Institute of Technology. Lokalerna finns och bara besparningarna för ett års resande skulle generera en forskningsfond som skulle kunna leda till att välrenommerade forskare kan anställas och söka forskningsmedel. Pengarna investeras då i ett framtidens Europa istället för dåtidens. Ett SIT, i hjärtat av Europa, beläget i parlamentsbygganden, skulle vara den perfekta platsen för ett universitet som ska vara föregångare inom forskning och utveckling. Ett sådant universitet, i parlamentets byggnad måste dock ha stöd från ministrarna inom EU - vågar Pagrotsky driva frågan på nästa ministermöte om utbildningsfrågor?

Mer läsning

Annons