Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För oss andra tickar livet på

/

Annons

Vad hinner man göra på 5000 dagar?

Jag kan rabbla upp massor av saker som jag hunnit under de senaste 5000 dagarna av mitt liv. Jag har fått nya arbetsuppgifter, har köpt hus och jag har haft tre olika bilar. Jag har fött barn två gånger och har sett dem lära sig krypa, gå, springa, läsa och räkna. Jag har varit på begravningar, dop och bröllop. Jag har haft en oändligt mängd fredagsmys med familjen, har rest till flera olika delar av världen och jag har jublat över mål i flera fotbollsmästerskap.

Vad har du gjort? De vet jag inte, för ditt liv ser väl ut som mitt ungefär får man anta. Livet tickar på, i med- och motgång, glädje och sorg.

I morgon, den 2 juni är det 5000 dagar sedan den svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaak fängslades i Eritrea tillsammans med nio andra journalister.

Dawit Isaaks öde är okänt, för sedan den där dagen när han fängslades har ingen hört av honom. Här i Sverige finns hans familj som längtar, väntar och hoppas och även för dem har de 5000 dagarna tickat på, men med en ständigt närvarande känsla av sorg och att något fattas. Det fattas dem en pappa, en bror, en vän.

Hur Dawit Isaak har det, ja den tanken törs vi knappt snudda vid.

Dawit Isaak arbetade på tidningen Setit som publicerade ett öppet brev som efterlyste demokratiska reformer i Eritrea. Mer behövdes inte i ett land där grundläggande demokratiska rättigheter som yttrandefrihet inte existerar.

Sveriges regering måste sätta hård press på Eritrea och öka sina ansträngningar för att få hem Dawit Isaak.

Dawit Isaak har suttit fängslad i 5000 dagar för att han sa sin mening. Då får vi inte var tysta.

Mer läsning

Annons