Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förlora budgetslaget för att vinna kriget

/
  • En långsiktig oppositionspolitik underlättas av att regeringen vinner budgetomröstningen på onsdag.

Sedan rösterna i riksdagsvalet räknades har svensk politik antagit formen av en enda lång och osäker transportsträcka fram till budgetomröstningen i riksdagen. Om Sverigedemokraterna på onsdag i nästa vecka följer praxis och lägger ner sina röster, vilket trots alla spekulationer om motsatsen är det mest troliga, vinner den rödgröna budgeten och Stefan Löfvens regering kan halta vidare. Men röstar SD på Alliansens budgetförslag får vi ett läge som ingen egentligen vill ha.

Annons

I en sådan situation skulle det naturliga vara att Löfven avgick och att det bildades en regering baserad på den majoritet som har röstat fram budgeten. Men att bygga en regering på SD:s aktiva stöd är, och bör fortsätta att vara, otänkbart för allianspartierna.

Kvar sitter då Löfven med en alliansbudget. Det skulle varken tvinga honom att avgå eller föra med sig ett extraval, utan leda till att regeringen återkommer till riksdagen med ett reviderat budgetförslag som kan få stöd från Alliansen.

Det kan tyckas lockade för den som vill ha mer allianspolitik. Men vägen dit kommer att vara kringgärdad av osäkerhet. Risken är stor att förtroendet för Sveriges stabila ekonomi rubbas och att de principer som gör det möjligt att bilda funktionsdugliga minoritetsregeringar helt sätts ur spel.

Centerpartiets ledare Annie Lööf och partiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström har båda uttryckt oro för dessa konsekvenser av en alliansseger i budgetomröstningen.

Ändå har reaktionen från en del borgerliga kommentatorer blivit att sådana överväganden är att jämställa med att ta avstånd från sin egen politik. Det är till viss del förståeligt. Självklart ska politiker försöka få igenom sin politik och allianspartierna gick till val på att lägga fram en gemensam budget.

Men de som vill se en alliansseger i budgetomröstningen bortser från vilket agerande som på lång sikt ger bäst förutsättningar att förverkliga den politik man tror på. Att tillfoga Löfven ett nederlag skulle visserligen leda till rejält med skadeglädje i en dag eller två.

Men i förlängningen skulle en regeringskris över budgeten knappast vara av godo för någon.

Att Sverige styrs av en parlamentariskt sett svag regering ger oppositionen stora chanser att påverka politiken. Snarare än att försöka fälla budgeten har Alliansens strategi blivit att utnyttja riksdagen för att få igenom sin politik i enskilda sakfrågor. Exempelvis kan riksdagen komma att stoppa regeringens planer på att inskränka möjligheterna att välja vårdcentral.

Men efter onsdagens omröstning finns det också förutsättningar för Allianspartierna, på egen hand eller tillsammans, att söka uppgörelserna med regeringen i frågor som skolan, bostadsbyggande och infrastrukturinvesteringar.

Så bedrivs långsiktig oppositionspolitik i praktiken.

Mer läsning

Annons