Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försämra välfärden!

/

Annons
50 procent av det svenska folket vill ha sämre välfärd. De vill att äldre skall vanvårdas och de vill inte förbättra skolans kvalitet. Detta samtidigt som bara fem procent vill det motsatta! Vore vi socialdemokrater skull vi ha kunnat dra dessa märkliga slutsatser av resultatet i en ny undersökning från SOM-institutet vid Göteborgs universitet. Undersökningen visar nämligen att 50 procent av de som blev tillfrågade i undersökningen menade att kommunalskatten borde sänkas medan endast fem procent vill att den skall höjas.

Ryggmärgsreflexen från socialdemokrater brukar så fort någon ens nämner att skatten borde sänkas vara att försöka slå i oss alla att även den minsta lilla sänkning av skatten skulle leda till vanvård av äldre eller att skolans kvalitet kommer att sjunka.

Men nu tycks det alltså ha skett ett attitydskifte bland oss svenskar. Allt fler börjar tydligen inse att sambandet mellan höjda skatter och bättre välfärd inte är så solitt som det har antagits. För hur ser det ut om vi tittar på statistiken? Trots att Sverige är ett av de länder med högst skatter i världen så placerar vi oss på ganska blygsamma platser i en rad relevanta jämförelser. Våra skolbarns kunskaper ligger i många ämnen klart under de som barn i andra länder har. Ingen ifrågasätter att vi har en god vård, men detta blir intressant först när vi väl får ta del av den. Och innan du når dit har du stått i vårdköer väldigt, väldigt länge.

Stolt men inte nöjd. Visst känner ni igen det? Det är statsministerns favorituttryck i hård konkurrens med ersättningsnivåer. Funderar vi över den kombinationen så faller pusselbitarna på plats. Statsministern är så stolt över det Sverige han styr att han inte anser sig behöva tala om den egna politiken, utan det är såklart bättre att ifrågasätta hur motståndarna skall kunna jämka ihop sina olika viljor.

Dessutom måste det ju vara lite otäckt att vara socialdemokrat just nu. När Göran Persson och Pär Nuder för någon månad sedan gick ut och lovade skattehöjningar så var det ytterst få som jublade, inte ens inom de egna leden. Hur gick det till? Höjda skatter har ju alltid gått hem i \"rörelsen\". Men den här gången vände sig ett flertal kommunalråd runt om i landet emot regeringen och angav en avvikande åsikt. Och med det i bakhuvudet är det kanske inte så konstigt att Persson hellre talar om andra politik än om sin egen. Statsministern och rörelsen marscherar helt enkelt i otakt.

\"ett attitydskifte bland oss svenskar

*** removed caption text ***
En majoritet av svenskarna önskar en sänkning av skatten.

Mer läsning

Annons