Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försitt inte chansen

Annons
Läkartrion, Staffan Salmonsson, Patrik Wreeby och Anders Kempe, har sagt sig vara beredda att ta över driften av Härnösands sjukhus på entreprenad. Salmonsson driver redan Söråkers vårdcentral på entreprenad och tillsammans med Wreeby tar han i september över Timrå vårdcentral. Och nu säger de sig alltså var beredda att också ta över driften av Härnösands sjukhus tillsammans med sjukvårdspartiets Anders Kempe. Det som berörs är tre vårdcentraler, specialistmottagningar samt medicinsk rehabilitering, och Anders Kempe uppskattar att det rör sig om mellan 150 och 200 anställda.

Vem eller vilka som driver våra sjukhus eller vårdcentraler är för de allra flesta medborgare fullständigt egalt så länge det produceras bra vård till rimligt pris. Det vore därför glädjande om landstinget kunde besluta sig för att låta vården vid Härnösands sjukhus upphandlas. Den nämnda läkartrion har tidigare bevisat att de kan bedriva en effektiv vård på entreprenad och är därför ett bra alternativ, men självklart skall en öppen upphandling göras, det kan ju finnas andra intressenter som kan tänka sig att ta över driften. Erfarenheterna av vård på entreprenad är mycket goda, såväl från vårt län som från resten av landet. Motargumenten är grumliga och svåra att förstå sig på, och ofta grundade i en övertygelse om att offentlig regi per automatik är bäst.

Det finns en bred konsensus bland politiker, från vänster till höger, om att vården skall vara skattefinansierad. Därmed inte sagt att ineffektiva och byråkratiska landsting själva nödvändigtvis skall driva varje enskilt sjukhus, och varenda vårdcentral. När företagare väljer att ta över driften av ett sjukhus på entreprenad så har de ett större intresse av att verkligen få det att fungera på ett bra och effektivt sätt. Det ligger i deras intresse att göra så att personalen trivs på ett bra sätt för att minska omsättningen och på så sätt få behålla den kompetenta personalen. Byråkratiska landsting är svårmanövrerade organisationer och har inte möjligheten att vara lika flexibel i driften som mindre aktörer.

Reaktionerna på entreprenadsbudet på sjukhuset i Härnösand har hittills varit positiva från de flesta håll även om många påpekar att de ännu inte sett det konkreta budet. Det här är en fantastisk möjlighet för Härnösandsborna att få tillgång till en förbättrad primärvård, låt oss hoppas att landstinget inte försitter den här chansen.

\" Erfarenheterna av vård på entreprenad är mycket goda

Mer läsning

Annons