Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försvara demokratin

Annons
I början av mars hade Sverigedemokraternas partistyrelse möte på ett hotell i Helsingborg. De blev attackerade med stenar och tillrop. Händelsen är en av många liknande. Olika vänster- och högergrupper attackerar varandras sammankomster eller företrädare. I somras misshandlades den dåvarande vice ordförande i Nationaldemokraternas ungdomsförbund och Sverigedemokraternas vice ordförande åkte på en propp under ett möte. Högerextrema grupper förföljer å sin sida personer och grupper som de upplever som fiender. Den som har en åsikt eller hållning som inte gillas ska tystas.
Men förtjänar inte en ledande Sverigedemokrat ett kok stryk? Är inte det partiet läskigt rasistiskt? Då missar man hela poängen. Demokratiska rättigheter som att uttrycka sin åsikt, hålla möte, bilda parti, ge ut en tidning eller i övrigt delta i åsiktsbildningen är en rättighet som alla medborgare har. Den rättigheten kan och får aldrig relativiseras. Debatten om Sverigedemokraternas åsikter ska givetvis tas, men den måste föras med demokratiska medel. Om det handlar om brott, förtal, hets eller liknande så är det en sak för poliser och domstolar.
Händelserna i Helsingborg passerade ganska obemärkt. Några notiser, ett telegram från TT. Någon enstaka ledarkommentar i övrigt. Tidningen Expo regerade och skrev en kraftfull kommentar till försvar för demokratins spelregler. Men det övriga Sverige har alltså varit tämligen tyst. Varför? Tydligen görs skillnad på om den som stoppas från att hålla möte är socialdemokrat eller moderat, och om det handlar om Sverigedemokraterna. I det senare fallet tycks det gå an. Det väcker i alla fall ingen vrede hos det demokratiska Sverige. Vad säger justitieministern?
Demokratiska rättigheter är ingen teoretisk konstruktion. Yttrandefrihet innebär faktiskt att åsikter som vi själva kanske inte gillar ska få uttryckas. I det fria samhället får de som säger eller skriver dumma saker förklara och försvara sig i fri debatt. Där har medierna en viktig roll både som granskare och som arena. Att kasta stenar leder ingen vart. Det är märkligt tyst om försöket att stoppa lagliga politiska organisationer från att hålla möten. Och den som tror att det går att vinna kampen mot rasism och främlingsfientlighet med knytnäven, stenar och sprayburkar har fel.

Mer läsning

Annons