Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försvarskrisen: Peter Hultqvist förlorade mot finansen


SNABBLEDARE: För en liten stund sedan gick Dagens Nyheter ut med nyheten om att försvarsminister Peter Hultqvist fått igenom sex miljarder till försvaret de kommande åren i stället för de 20 begärda från försvarsmakten.

Annons

På papperet låter det bra med förstärkning på Gotland och att korvetterna Gävle och Sundsvall ska moderniseras rejält genom att få nya sensorer och ledningssystem för ubåtsjakt. Det finns saker som är på rätt väg, i alla fall på ytan.

Men beskedet från Hultqvist är egentligen inget mindre än ett katastrofalt misslyckande för en försvarsminister som byggt upp en popularitet och trovärdig på kort tid. Om inte ens Hultqvist i dessa ytterst farliga tider kan få en finansminister som släpper överskottsmålet att betala det som har beställts av försvaret, vem ska då lyckas med konststycket?

Försvarsmaktens äskande på 20 miljarder under tidsperioden 2016-2020 handlade om i praktiken att finansiera det som beställts i en tid som var betydligt ofarligare än i dag. Regeringen tar på inget sätt höjd för den situation vi är i och som den här ledarsidan tidigare beskrivit här. Lägg därtill att kostnadsökningarna i försvaret både på försvarspriser och genom höjning av arbetsgivaravgifter effektivt äter upp anslagen.

Peter Hultqvist besked duger inte som förhandlingsstart för en försvarsuppgörelse och försvarsministern måste betraktas som dagens förlorare, eller Borlänge-Bob som han också har kallats av välvässade pennor.

Frågan är nu vad ska Alliansens företrädare säga? Ska flygvapnet halveras? Vilka soldater ska vara utan uniform? Vilka ska beväpnas? Ska Alliansen sitta ned och diskutera med Peter Hultqvist på de här premisserna eller skicka tillbaka bollen till regeringen och säga att Decemberöverenskommelsen kräver att regeringen tar försvaret och en bred försvarsuppgörelse på allvar?

Sverige är värt att försvaras.

Mer läsning

Annons