Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förtäckt sponsring av Timrå IK

/

Så blev då Timrås skattebetalare till sist ägare till Eon arena.

Annons

I stället för de 15 miljoner kronor som kommunen erbjöd så sent som i januari så köper kommunen nu arenan för 45 miljoner kronor. Den som tycker att prisutvecklingen på fastigheter i Stockholm är galen får nu vända blickarna mot Timrå. Att arenan plötsligt har ökat tre gånger i värde på bara ett kvartal torde vara något slags rekord.

I och med kommunens köp så räddas Timrå IK, för den här gången, undan konkurs. Det berättade kommunalrådet Ewa Lindstrand (S) på en presskonferens. Hon sa bland annat:

– Just nu är räntenivån gynnsam. Kommunen har möjlighet att få ett förmånligt lån till låg ränta. Därför är det gynnsamt att ta investeringen nu.

Intressant att Lindstrand vill försöka få det till att det är en "investering". Normalt sett investerar man ju för att få avkastning på sina pengar. Det lär det inte bli tal om här. Arenan riskerar snarare att bli ett ekonomiskt slukhål. Det hade varit mer korrekt av Lindstrand att säga: "Därför är det gynnsamt att ge Timrå IK denna allmosa nu."

Visst är Timrå IK viktigt för kommunen, men det finns också många andra verksamheter – det som brukar definieras som kärnverksamheter – som faktiskt är än viktigare. Timrå placerar sig till exempel i en ny mätning från Sveriges kommuner och landsting i den absoluta botten vad det gäller skolresultat. Sannolikt måste skolan i Timrå tillföras mer pengar om resultaten ska kunna vändas, särskilt mycket pengar till det – eller till andra satsningar på kommunens kärnverksamhet – lär inte finnas kvar efter att kommunen går in som ekonomisk garant för en konkursmässig ishockeyklubb.

Det är, tyvärr, svårt att se kommunens agerande som något annat än en förtäckt sponsring av Timrå IK.

Det är hög tid för idrottsföreningar över hela landet – för ekonomiska problem är inte unikt varken för Timrå IK eller för ishockeyn som sport, utan gäller i hög grad även andra klubbar och andra sporter också – att börja verka på marknadens villkor. Utgifterna kan inte år efter år vara högre än intäkterna. Driver man en förening eller ett företag på det sättet så kommer man förr eller senare att gå i konkurs.

Mer läsning

Annons