Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsätt att söka lösningar

/

Annons

Ukraina är på väg mot bankrutt. Den nyvalde presidenten är på kollisionskurs med premiärministern. Och oligarkerna styr. Hoppet om en frihet från korruption och fattigdom tycks ha fastnat i nationalismens garn. Kriget kostar och allt är Putins fel, om man får tro gängse västeuropeisk, amerikansk och svensk uppfattning.

I gårdagens DN beskriver amerikanskan Anne-Marie Slaughter det synsättet genom att citera en europeisk tankesmedja: Council on Foreign Relations, hur Putin 2008 provocerade Georgien att anfalla först, för att därpå finna en invecklad motivering för varför kriget var i enlighet med folkrätten.

Så invecklad var den faktiskt inte med tanke på att USA och EU redan erkänt Kosovo som Nato genom bombkriget 1999 våldsamt brutit loss från Serbien.

Och det var knappast Rysslands fel att Georgien då styrdes av en äventyrare av Saakasjvilis typ. Ryssland använde sig helt enkelt av det prejudikat Nato redan ställt till förfogande.

Nu återtar Ryssland territorier utan att ens försöka hänvisa till folkrätten, påstår Slaughter. Fast det har man försökt, när man tog över Krim. Samma prejudikat finns kvar som ryssarna ser det.

Det är ingen överdrift att påstå att övertagandet välkomnades av de flesta både i Kosovo och på Krim. Den stora skillnaden är att det på Krim kunde ske, förvisso med militärmakt, men också i stort sett utan våld.

Många i Donbass skulle säkert ha föredragit ett ryskt övertagande i stället för det krig som redan kostat 4 000 människor livet. Också där känner sig många som ryssar i ett område där ryskan är vardagsspråket.

Slaughter menar att Rysslands invasion i Donbass orsakat 4 000 människors död. Den paradoxala sanningen är nog att en regelrätt rysk invasion hade sparat många liv i en situation som mer och mer liknar den förfärliga upplösningen av Jugoslavien, där folk ställs mot folk. När vapnen väl har börjat användas tvingas alla välja sida.

Angående en bok som nu kommit på svenska om hur polacker under kriget genomförde en massaker mot sina judiska grannar i byn Jedwabne, konstaterar kulturchefen i UNT, att det värsta är de som dödade inte var främlingar utan grannar. Men det är ju precis vad vi sett långt senare i Bosnien. Det är vad som händer när nationalism urartar till krig.

Men hotet mot ryssarna i Ukraina är ett påhitt, säger försvararna av den ukrainska sidan. Säg det till den som är rädd. När den korrupte men folkvalde Janukovitj störtades blev det första nya beslutet att ta bort ryskan som officiellt språk!

Det var inget annat än dåligt ledarskap, eller för att tala klarspråk, dårskap.

En sak är att försöka lugna innan skotten fallit, en helt annan sak när kriget väl kommit. Det bästa vi nu kan hoppas på vad gäller Ukraina är att vapenvilan inte bryts helt. Risken är uppenbar när nu nya ryska styrkor förefaller att vara på väg. Fortsätt att söka lösningar.

Mer läsning

Annons